TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 4. 2010,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 4. 2010, 15.36

8 let

Info TV v prisilno poravnavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okrožno sodišče v Ljubljani je danes na predlog podjetja Info TV sprejelo sklep o začetku postopka prisilne poravnave za to ljubljansko podjetje, ki se ukvarja z radijsko in televizijsko dejavnostjo.

Podjetje Info TV mora v 15 dneh po vročitvi sklepa o začetku postopka založiti predujem za stroške postopka prisilne poravnave v višini 30.383,36 evra. Če tega ne stori v roku, bo sodišče ustavilo postopek prisilne poravnave in izdalo sklep o začetku stečajnega postopka.

Upniki imajo čas do 28. maja Sodišče je za upravitelja prisilne poravnave imenovalo Valterja Stepana. Imenovalo je tudi petčlanski upniški odbor, ki ga sestavljajo ljubljanske družbe Informativna TV produkcija, Infonet media, Publica in Kabelska produkcija ter tuje podjetje BCI Consulting. Upniški odbor sestavljajo tisti upniki, ki imajo po seznamu terjatev najvišji skupni znesek terjatev do dolžnika.

Upniki imajo do 28. maja letos čas, da prijavijo svoje terjatve. Sodišče sicer glede na podano dokumentacijo ob predlogu za prisilno poravnavo predvideva, da bo v postopku pravočasno prijavljenih 173 terjatev ter da bo postopek trajal osem mesecev.

Zaradi krize manj oglaševanja Izvršni direktor Info TV Vladimir Vodušek je že pripravil načrt finančne reorganizacije podjetja, za katerega je upravni odbor podjetja 11. marca letos ugotovil kratkoročno in dolgoročno plačilno nesposobnost ter nelikvidnost. Težave podjetja Info TV so predvsem posledica velikega zmanjšanja prihodkov iz naslova oglaševanja zaradi gospodarske krize, prav tako je predlog za prisilno poravnavo pospešila odločitev delničarjev, da ne dokapitalizirajo družbe.

S finačnim prestrukturiranjem bi upniki dobili več Vodstvo družbe je prisilno poravnavo predlagalo z namenom, da tako omogoči delno poplačilo terjatev upnikov in zagotovi nemoteno poslovanje v prihodnosti. Načrt finančnega prestrukturiranja predvideva, da bodo upniki z nezavarovanimi navadnimi terjatvami, ki so konec lanskega leta skupno znašale 1,3 milijona evrov, do konca leta 2011 poplačani 15-odstotno. V primeru stečaja bi bili ti upniki po oceni družbe poplačani 7,78-odstotno.

Za prednostne in zavarovane terjatve, ki so konec lanskega leta dosegale skupno vrednost nekaj manj kot 700.000 evrov, pa vodstvo Info TV načrtuje, da prisilna poravnava, če bo potrjena v predlagani obliki, nanje ne bo vplivala in bodo obstajale še naprej v enaki obliki.

Vodušek: Dobra novica za prihodnost Info TV "Veseli smo, da je postopek prisilne poravnave začel pravno-formalno veljati in mislim, da je to dobra novica za prihodnost Info TV in naše poslovne partnerje," je sklep sodišča o začetku postopka za STA komentiral Vodušek. Prepričan je, da uspešno izvedena prisilna poravnava omogoča nadaljnji normalni razvoj družbe Info TV in njeno utrditev v slovenskem medijskem prostoru.

"Ugodna in poštena ponudba" Vodušek verjame, da bodo upniki večinsko podprli odločitev za prisilno poravnavo, saj ponudbo poplačila terjatev označuje kot "ugodno in pošteno" in ocenjuje, da je tudi v interesu upnikov, da se Info TV v prihodnje normalno razvija in širi svojo programsko shemo ter utrdi svoj medijski položaj. Ob tem je navedel, da se je v zadnjem letu gledanost Info TV bistveno povečala, prav tako tudi medijski vpliv, stabilizirali pa so se po njegovih besedah tudi prihodki.

Prodali bodo opremno, dosledno izterjevali dolgove... Info TV je lansko poslovno leto sklenil z nekaj manj kot 2,3 milijona evrov izgube, leto prej pa je ta znašala 1,3 milijona evrov. Konec lanskega leta je imel Info TV dobra dva milijona evrov kratkoročnih obveznosti, od katerih jih je bila polovica takšnih, pri katerih je družba z izpolnitvijo zamujala več kot dva meseca.

Družba v okviru načrtovanega finančnega prestrukturiranja načrtuje povečanje prihodkov iz oglaševanja in drugih prihodkov, odprodajo poslovno nepotrebne opreme, dosledno izterjavo terjatev in zmanjševanje stroškov. Vodušek pričakuje, da bo družba v prihodnje lahko normalno poslovala in odplačevala tekoče obveznosti ter dobavitelje, prav tako načrtuje, da bo v kratkem, kot je načrtovano, poplačala upnike.

Triglav naložbe večinski lastnik Info TV? Predsednik upravnega odbora in izvršni direktor podjetja Infonet media Leo Oblak pa je v pisni izjavi pojasnil, da je družba Triglav naložbe od družbe Infonet media kupila terjatev. "Prisilna poravnava omogoča, da se terjatev pretvori v delež. Če Triglav naložbe pretvori svojo terjatev v delež, bo imela večino v družbi Info TV. Sedaj te večina nima," je zapisal Oblak. Njegovo podjetje Infonet media je sicer v upniškem odboru, ki ga je ob sprejetju sklepa o začetku prisilne poravnave imenovalo ljubljansko okrožno sodišče.

Ne spreglejte