TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 7. 2010,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 6. 7. 2010, 18.25

8 let

Japti: Gospodarske delegacije pomembne in učinkovite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Japti je lani izvedel 19 vhodnih in 17 izhodnih gospodarskih delegacij s spremljajočimi poslovnimi konferencami.

Kot je razbrati iz rezultatov ankete, ki jo je Japti izvedel med podjetji, je tovrstna pomoč slovenskim podjetjem pomembna, pričakovana in zelo učinkovita, saj je realiziranih že za najmanj 6,5 milijona evrov poslov.

Cilj je olajšati navezovanje poslovnih stikov v tujini Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (Japti) že vrsto leto aktivno sodeluje pri organizaciji in podpori gospodarskih delegacij. Cilj poslovnih delegacij je slovenskim podjetjem olajšati navezovanje novih poslovnih stikov v tujini, kar vodi do sklenitve novih poslov oz. posledično do večjega izvoza Slovenije.

V letu 2009 je Japti gospodarske delegacije izvedel v sodelovanju z uradom predsednika države, kabinetom predsednika vlade, ministrstvoma za gospodarstvo in za zunanje zadeve ter partnerjema Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije. V delegacijah je lani sodelovalo skoraj 500 slovenskih in več kot 1000 tujih podjetij.

Po koncu vsake delegacije Japti med udeleženimi podjetji opravi anketo, s pomočjo katere dobijo takojšen odziv glede števila kontaktov in zadovoljstva z izvedbo delegacije. Ker pa se konkretni posli v tujini realizirajo šele na daljši rok, vsako leto v juniju ponovno izvedejo anketo med vsemi podjetji, ki so sodelovala v delegacijah v preteklem letu in tako merijo konkretne učinke realizacije poslov.

Leta 2009 realiziranih vsaj 6,5 milijona evrov poslov Do zdaj vrnjeni vprašalniki slovenskih podjetij kažejo, da je bilo na podlagi stikov, pridobljenih v okviru posamezne gospodarske delegacije v letu 2009, realiziranih že za vsaj 6,5 milijona evrov poslov. Japti je za izvedbo gospodarskih delegacij lani namenil 128.000 evrov, kar pomeni, da je razlika med vloženimi sredstvi in rezultati 1 proti 50.

Iz rezultatov je razbrati, da je tovrstna pomoč slovenskim podjetjem zelo pomembna, pričakovana in izredno učinkovita. Ob tem sicer na Japtiju opozarjajo, da veliko podjetij vprašalnikov ni vrnilo, kar bi lahko pomenilo, da je realiziranih poslov še precej več.

Organizacija gospodarskih delegacij tudi letos Japti tudi v letošnjem letu nadaljuje z organizacijo gospodarskih delegacij v tujino kot tudi tujih v Slovenijo. Letos je bilo izvedenih že 14 izhodnih in 13 vhodnih gospodarskih delegacij. Rezultate letošnjih delegacij bodo objavili konec junija prihodnje leto.

Vabila za udeležbo podjetjem na gospodarske delegacije Japti objavlja na spletni strani www.japti.si in www.izvoznookno.si.

Ne spreglejte