Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 10. 2010,
16.08

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 10. 10. 2010, 16.08

8 let, 1 mesec

Danes svetovna akcija proti podnebnim spremembam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob dnevu svetovne akcije proti podnebnim spremembam se bodo danes odvijale aktivnosti, ki bodo predstavljale poziv političnim voditeljem, naj se spoprimejo z izzivom podnebne krize.

Globalno akcijo koordinira organizacija 350.org, ki je pripravila več kot 7.000 dogodkov v 181 državah. Akciji se s kampanjo Ukrepaj zdaj pridružuje tudi Slovenija.

Izvršna sekretarka Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah Christiana Figueres je ob pripravi aktivnosti ob današnjem svetovnem dnevu akcije proti podnebnim spremembam in za podnebne rešitve izpostavila, da prav aktivnosti, ki jih vzpodbudi civilna družba, vodilne politike motivirajo za prave podnebne rešitve.

Ukrepaj zdaj Današnji akciji se Slovenija pridružuje s kampanjo Ukrepaj zdaj. Kampanja je pred lanskim podnebnim vrhom v Koebenhavnu povezala v akcijo slovenske organizacije civilne družbe in posameznike. Trenutno se kampanja osredotoča na sprejem ambicioznega podnebnega zakona za Slovenijo, ki bo postavil okvire za prehod Slovenije v nizkoogljično družbo.

www.ukrepajzdaj.org

Zato ob današnji svetovni akciji javnost vabijo, da se pridruži spletnemu shodu na www.ukrepajzdaj.org in vlado ter poslance spodbudi, da oblikujejo podnebni zakon, ki bo pomagal obvarovati naš planet pred vse hujšo podnebno krizo.

V Ljubljani na Trubarjevi ulici bo potekalo več delavnic, in sicer na temo elektrike, trajnostne urbane skupnosti, recikliranja, energetske samozadostnosti, izdelovanja električnih generatorjev iz smeti. V Mengšu pa bodo ob tej priložnosti odprli malo fotovoltaično elektrarno.

Akcija poteka sicer samo dan po zaključku šestdnevne konference ZN o podnebnih spremembah, ki je potekala na Kitajskem. Približno 3000 udeležencev iz 177 držav se je v mestu Tianjin na severovzhodu države v preteklem tednu srečalo na zadnjem krogu pogajanj pred svetovnim podnebnim vrhom v mehiškem Cancunu čez dva meseca.

Sadijo se drevesa

Na različnih dogodkih širom po svetu bodo tako danes sadili drevesa, organizirali montažo fotovoltaičnih elektrarn, organizirali srečanja kolesarjev, na Kitajskem in v Indiji pa se bo več kot 300 fakultet pridružilo tekmovanju v čisti energiji. Več sto dreves bodo posadili tudi študenti v Afganistanu.

Ne spreglejte