TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2009,
8.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 13. 11. 2009, 8.00

8 let

Upnice Istrabenza znova o Petrolovem predlogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Banke upnice Istrabenza bodo danes, tokrat v polni zasedbi, obravnavale predlog Petrola za prostovoljno poravnavo koprske družbe.

O njem je v sredo že razpravljal ožji krog upnic, ki pa so se po sestanku zavile v molk. Po dostopnih informacijah pa Petrolov predlog zanje naj ne bi bil v celoti sprejemljiv.

Upnice bodo predlog dodatno preučile Upnice NLB, Bawag, Volksbank, Sparkasse, SKB banka in Unicredit banka Slovenije naj bi tako Petrolov predlog še dodatno preučile, danes pa ga bo na mizo dobil konzorcij vseh 19 bank upnic Istrabenza.

Banke upnice si skupaj z lastniki Istrabenza že več mesecev prizadevajo za zunajsodno poravnavo. Zatika se pri tujih bankah, Bawag, Volksbank, Sparkasse in SKB banki, ki so že pred meseci vložile zahtevo za stečaj koprske družbe.

Petrol za dokapitalizacijo s strani Petrola Predlog Petrola predvideva dokapitalizacijo s strani Petrola v višini desetih odstotkov. Znesek, ki ga je Petrol pripravljen vložiti v holding, bo po besedah predsednika uprave družbe Aleksandra Svetelška znan po ponovni cenitvi Istrabenza. Svetelšek zatrjuje, da sredstva za dokapitalizacijo že imajo. V primeru dokapitalizacije bi Petrol, ki ima zdaj približno tretjinski delež v koprski družbi, postal 43-odstotni lastnik Istrabenza.

Istrabenz bi spremenil načrt finančnega prestrukturiranja Istrabenz je sicer v ponedeljek na koprsko okrožno sodišče vložil zahtevek za dovolitev spremembe načrta finančnega prestrukturiranja družbe. Prenovljeni načrt je ugodnejši za banke tako pri ročnosti vračanja posojil, saj naj bi predvideval poplačilo še pred letom 2014, kot pri višini obrestne mere.

Glasovanje upnic o usodi prisilne poravnave Istrabenza Banke upnice bodo čez približno mesec dni glasovale o usodi prisilne poravnave Istrabenza, enotnega stališča glede možnosti zunajsodne poravnave pa po večmesečnih pogajanjih še vedno niso dosegle. Prisilno poravnavo morajo namreč podpreti upniki, ki imajo v rokah najmanj 60 odstotkov terjatev, medtem ko imajo štiri banke, ki so zahtevale stečaj koprskega holdinga, 42-odstotni delež terjatev.

Ne spreglejte