TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 4. 2010,
15.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 7. 4. 2010, 15.29

8 let

Koprski RK zanika sodelovanje pri zbiranju podpisov za referendum o Ankaranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na koprskem Rdečem križu zanikajo sodelovanje pri zbiranju podpisov v podporo zakonodajnemu referendumu o smiselnosti ustanovitve ankaranske in mirnske občine.

"Gre za veliko laž," je predsednica koprskega Rdečega križa Irena Sirotič Dobrila dejala o navedbah v medijih, da so razdeljevanje pomoči brezdomcem pogojevali s podpisovanjem peticije. "Na območni enoti Rdečega križa Koper se ni nihče ukvarjal z zbiranjem podpisov," je poudarila. Navedbe, da naj bi na sedežu koprskega Rdečega križa delili obrazce za podpis peticije, označuje za žalitev vseh prostovoljcev. "S politiko se ne ukvarjamo" Kot še dodaja, je bilo skladišče Rdečega križa v Kopru pretekli petek zaprto in pomoči takrat niso delili. "Na koprskem Rdečem križu se s politiko ne ukvarjamo," pravi Sirotič Dobrila. O tem, zakaj bi si kdo želel sposoditi Rdeči križ, ne želi ugibati. Popovič zanikal navedbe o grožnjah občinskim uslužbencem Koprski župan Boris Popovič pa je zanikal navedbe v medijih, da naj bi bili podpisi nekaterih občinskih uslužbencev, ki jih je v preteklih dneh zbirala civilna iniciativa Tujega nočemo, svojega ne damo, pridobljeni z grožnjami. Po njegovih besedah gre za konstrukt nekaterih medijskih hiš.

"V ozadju zgodbe o Ankaranu so zasebni interesi posameznikov" "Prepričan sem, da naši zaposleni niso grozili drugim zaposlenim na občini," je dejal Popovič. Po njegovih besedah vlada na koprski občini dobro vzdušje. V ozadju zgodbe o ustanovitvi občine Ankaran so po prepričanju koprskega župana zasebni interesi posameznikov, ki tamkajšnjim prebivalcem obljubljajo denar Luke Koper zato, da bi lahko prišli na oblast.

V državnem zboru so v torek popoldan prejeli pobudo za zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma s podpisi. Čeprav bi za vložitev pobude zadostovalo 2500 podpisov, so po navedbah Popoviča predali 10.134 podpisov, zbrali pa naj bi jih še več. Podpise so po njegovih besedah zbirali po vsej Sloveniji.

Potrebujejo 40.000 podpisov v 35 dneh Če je bila pobuda vložena v skladu z zakonom, bo pristojno ministrstvo v nadaljevanju določilo koledarski rok, v katerem se bodo na upravnih enotah po državi zbirali podpisi volivcev. Glede na zakon o referendumu in ljudski iniciativi bo zakonodajni referendum razpisan, če bo v 35 dneh zbranih 40.000 podpisov. Popovič sicer ne dvomi, da bodo zbrali potrebno število podpisov. "Ljudje se zavedajo, kako pomembna gospodarska družba je Luka Koper za vso Slovenijo," pravi.

Strmčnik: Popovičeva dejanja ne morejo preprečiti ustanovitve občine Ankaran Pobuda za razpis referenduma, ki jo je vložil Popovič, po mnenju vodje iniciative za ustanovitev občine Ankaran Gregorja Strmčnika ne bo ogrozila nastanka nove obalne občine. "Dejanja Popoviča ne morejo v ničemer preprečiti ustanovitve občine Ankaran, lahko pa zavlečejo postopek," je dejal Strmčnik.

"Kot če bi o odcepitvi Slovenije odločala celotna Jugoslavija" Po mnenju Strmčnika gre pri novih zapletih v zvezi z ustanavljanjem občine Ankaran predvsem za zavlačevanje postopkov. "O zakonu bo potrebno v državnem zboru še enkrat glasovati, mislim pa, da naknadni referendum nikoli ne bo razpisan," je dejal. Zakonodajni referendum, na katerem bi o ustanovitvi posamezne občine prvič doslej odločali državljani vse Slovenije, bi po besedah Strmčnika pomenil nekaj takega, kot če bi o odcepitvi Slovenije iz Jugoslavije leta 1990 odločali na ravni celotne Jugoslavije.

"Ustavno sodišče ne bi nasprotovalo ustanovitvi občine Ankaran" Kot je še pojasnil, se je do podobnih vprašanj, ko naj bi o vprašanju manjšine odločala večina državljanov, v preteklosti že opredeljevalo tudi ustavno sodišče. V primeru, da bi Popovič uresničil napovedi in se pritožil na ustavno sodišče, to po njegovem mnenju ustanovitvi nove občine Ankaran ne bi nasprotovalo. Novela zakona o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij, ki določa ustanovitev ankaranske občine, je po njegovem namreč v skladu s pravnim redom države, kar je potrdil tudi državni zbor.

Ne spreglejte