TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 10. 2008,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Četrtek, 16. 10. 2008, 13.34

8 let

V Italiji množični protesti proti šolski reformi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Italijanske šole množično protestirajo proti šolski reformi ministrice Mariestelle Gelmini.

V sredo je v znamenje nestrinjanja s predvidenimi ukrepi, zlasti z odpuščanji in uvajanjem enega učitelja na razred, po nekaterih mestih potekala tako imenovana bela noč, na številnih šolah pa je odpadel pouk, poročajo italijanski mediji. Na rimskem trgu se je zbralo več kot 10.000 ljudi Bela noč, imenovana po odmevni vsakoletni kulturni prireditvi, je v sredo popoldne in v noči na četrtek potekala v Rimu, Genovi, Milanu, Torinu, Perugii, Brescii, Parmi, Benetkah, Bologni, Viereggiu in še nekaterih drugih mestih. Noč, ki se je začela že pozno popoldne, je minila v znamenju koncertov, plesnih in gledaliških predstav in shodov. Samo na enem od rimskih trgov se je po podatkih sindikatov, ki so belo noč tudi organizirali, zbralo 10.000 ljudi.

Starši, učitelji in učenci protestirajo predvsem proti predvidenemu zmanjšanju osebja na šolah, zlasti še proti ukrepu, da bi tri učitelje, ki sedaj poučujejo en italijanski osnovnošolski razred, zamenjal le eden. Skladno s tem ukrepom bi brez dela ostalo približno 200.000 učiteljev. Protestniki se zavzemajo za javno šolstvo in ostro zavračajo predlagane ukrepe, saj se bojijo, da bi "javno šolstvo postalo fantazma".

Protesti proti uvedbi posebnih razredov za tujce Protestniki kritizirajo tudi predlog za uvedbo posebnih osnovnošolskih razredov za tujce. Do tega predloga, ki za učence iz tujine predvideva sprejemne izpite in ločene razrede za tiste, ki teh izpitov ne bodo uspešno prestali, sta po poročanju časopisa Il Corriere della Sera kritična tudi stranka Ljudstvo svobode Silvia Berlusconija in Rimokatoliška cerkev.

Kot je poročala La Repubblica, so se profesorji na rimski univerzi La Sapienza soglasno odločili, da od ponedeljka dalje ne bodo predavali. Sicer pouk odpada tudi na nekaterih osnovnih in srednjih šolah. Protesti, ki se vrstijo tako na osnovnih in srednjih šolah kot tudi na univerzah, naj bi se končali med 21. in 23. oktobrom, ko bo o reformi ministrice odločal senat.

Konec oktobra splošna stavka po vsej državi Šolski sindikati so za 30. oktober napovedali splošno stavko po vsej državi, univerze in raziskovalci pa bodo stavkali 14. novembra. Medtem nasprotniki reforme italijanskemu predsedniku Giorgio Napolitanu pošiljajo elektronsko pošto, v katerem ga pozivajo, naj ne podpiše odloka. Napolitano, ki je dejal, da so predlagani ukrepi še vedno v presoji parlamenta in da se sam v njegovo odločitev ne more vmešavati, je v sredo sprejel Gelminijevo. Vsebina njunih pogovorov ni znana, poroča La Repubblica.

Šolska reforma uvaja tudi nošenje šolskih halj, predmet državljanske vzgoje, ocene na decimalko in oceno vedenja, ki bo lahko vplivala na končni uspeh učenca oziroma dijaka.

Ne spreglejte