Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2012,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 17. 5. 2012, 13.21

8 let

Hrvaška vlada opustila gradnjo mostu na Pelješac

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška vlada je razveljavila pogodbo za gradnjo mostu do Pelješca, ki jo je podpisala s hrvaškimi podjetji Konstruktor Inženjering, Viadukt in Hidroelektra.

Kot je dejal minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić, bodo izvajalcem priznali dejanske stroške, ne pa nadomestila za izgubljeni dobiček.

Pogodbo je podpisala nekdanja desnosredinska vlada Pogodbo za gradnjo mostu do največjega dalmatinskega polotoka, ki bi fizično povezal skrajni jug s preostalo državo, je leta 2007 podpisala nekdanja desnosredinska vlada. Čeprav je bil rok za izgradnjo mostu 12. maj 2012, so bila opravljena le manjša pripravljalna dela. Gradbišče so medtem nekajkrat odprli in zaprli, most na Pelješac pa je bil vedno vroča tema pred volitvami na Hrvaškem.

Projekt naj bi bil vreden 320 milijonov evrov Vrednost mostu je bila ocenjena na 320 milijonov evrov. Država je izvajalcem plačala slabih 22 milijonov evrov predplačila, je poročala Hrvaška televizija. Kot so spomnili na vladi, so bili uresničeni samo trije odstotki iz pogodbe. Trem omenjenim podjetjem bodo plačali 585 milijonov kun (78 milijonov evrov) za stroške, podjetja pa so se ob tem odpovedala nadomestilu za poslovno škodo.

Milanović: Projekt ni nesmiseln, a ni realen glede na to, kako je načrtovan Na nevzdržnost projekta zaradi velikih stroškov gradnje in negospodarnosti so v stranki SDP opozarjali že, ko so bili v opoziciji. Poudarjali so, da gre zgolj za nerealen političen projekt, s katerim je HDZ nabirala točke pri volivcih na jugu Hrvaške. Premier Zoran Milanović je tudi danes ponovil, da projekt ni nesmiseln, da pa ni bil realen glede na to, kako je načrtovan.

Skrajni jug naj bi s preostalo Hrvaško povezal avtocestni koridor skozi BiH Opustitev projekta gradnje mostu na Pelješac je naletela na kritike dela prebivalcev skrajnega juga Hrvaške, ki so pričakovali fizično kopensko povezavo z ostalo državo, ne pa da morajo vsakič, ko potujejo proti severu, prečkati mejo z BiH. Levosredinska vlada namerava sicer območje Dubrovnika z ostalo državo povezati s 5,5 kilometra dolgim avtocestnim koridorjem skozi BiH pri Neumu, ki naj bi stal približno pet milijonov evrov. O tem so že stekla pogajanja z BiH. Projektu koridorja, ki ga bo pripravila Hrvaška, sicer nasprotujejo lokalne oblasti v Neumu. Kot trdijo, bo zaprta avtocesta iz neumske občine naredila enklavo.

Na gradbišču mostu načrtujejo trajektno pristanišče Hrvaški mediji so poročali, da namerava vlada izkoristiti gradbišče mostu za gradnjo trajektnega pristanišča za tovorna vozila, ki bo tudi v skladu s prihodnjo schengensko mejo. To na Hrvaškem načrtujejo leta 2015.

Ne spreglejte