Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 1. 2011,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 26. 1. 2011, 15.23

8 let

Lahko raka materničnega vratu izkoreninimo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Od leta 2009 poteka v Sloveniji brezplačno cepljenje šestošolk proti HPV, a je udeležba deklet še vedno relativno nizka, in sicer 45-odstotna.

Cepljenje proti HPV je namenjeno tudi ženskam do 45. leta, v tujini za preprečevanje analnega raka od decembra dalje cepijo s štirivalentnim cepivom tudi moške. HPV je ena najpogostejših spolno prenosljivih bolezni, s katero se okuži polovica spolno aktivnega prebivalstva. V 90 odstotkih okužba po 12 mesecih mine, pri 10 odstotkih se lahko razvije trajna okužba. Letno umre za rakom na materničnem vratu od 30 do 40 žensk, čeprav je skoraj vsakega raka na materničnem vratu mogoče uspešno preprečiti. Dr. Leon Meglič, vodja skupnih medicinskih služb Ginekološke klinike UKC Ljubljana, je pojasnil, da cepivo ščiti pred 90 odstotki raka na materničnem vratu in 90 odstotki genitalnih bradavic. V Sloveniji imamo dvovalentno in štirivalentno cepivo Dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije je povedala, da rezultati dosedanjih preučevanj potrjujejo, da sta obe trenutno dostopni cepivi (dvovalentno in štirivalentno) varni in učinkoviti. Dvovalentno cepivo je namenjeno preprečevanju raka in predrakavih sprememb materničnega vratu, štirivalentno pa preprečuje tudi predrakave poškodbe na zunanjem spolovilu in nožnici ter genitalne bradavice.

Štirivalentno cepivo preprečuje okužbo z genotipoma HPV 16 in 18, ki povzročata raka na materničnem vratu, in genotipoma HPV 6 in 11, ki povzročata 90 odstotkov genitalnih bradavic.

Genitalne bradavice Genitalne bradavice v zdravstvenem smislu niso tako velik problem, kot je rak materničnega vratu in s tem povezana obolevnost in smrtnost. Je pa zelo velika stigma, ker so te okužbe najpogostejše prav med mladimi. Dekleta, ki imajo bradavice, se začnejo izogibati spolnim odnosom in imajo slabo samopodobo, zato dr. Leon Meglič ne vidi razlogov, da ne bi tega s cepljenjem preprečili.

Podatki raziskav iz Avstralije, ki je med prvimi začela s cepljenjem s štirivalentnim cepivom, kažejo, da se je dve leti po uvedbi cepljenja delež genitalnih bradavic izjemno znižal.

Cepivo namenjeno tudi homoseksualnim moškim Štirivalentno cepivo je pokazalo svojo učinkovitost tudi pri moških. V tujini je namreč od decembra registrirano štirivalentno cepivo tudi za preprečevanje analnega raka, ki ga povzročata HPV 16 in 18.

Kdaj se cepiti proti HPV? Čeprav je brezplačno prostovoljno cepljenje s štirivalentnim cepivom proti HPV omogočeno deklicam, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole, dr. Leon Meglič poudarja, da je zmotno prepričanje, da je cepljenje namenjeno le 12-letnim deklicam. Po mnenju dr. Megliča se splača cepiti ženske vse do 45. leta, če te pričakujejo, da bodo imele še nove spolne partnerje oziroma predvidevajo, da jim njihov spolni partner ni zvest.

Rizična skupina so dekleta in žene, ki imajo težave z imunskim odgovorom. Ne zato, ker bi jim cepivo dejansko škodovalo, vendar bodo razvili premalo učinkovitih protiteles. V takšnem primeru je vpliv cepiva mnogo manjši.

Vprašanja in dvomi Na vprašanje, zakaj se v Sloveniji starši šestošolk kljub temu, da je cepljenje proti HPV brezplačno, še vedno ne odločajo za tovrstno zaščito, je dr. Meglič odgovoril, da ne mora razumeti, zakaj nekdo ne bi želel takšnega cepljenja in da je zagotovo razlog v tem, da strokovnjaki niso šli dovolj prepričljivo med ljudi in jim odgovorili na vsa njihova vprašanja in dvome. Ko so pregledovali udeležbo po regijah, so namreč ugotovili, da so se v krajih, kjer se je s starši srečal prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani, starši za cepljenje množično odločali, medtem ko je bila v sredinah, kamor strokovnjaki niso šli, udeležba pri cepljenju zelo slaba.

Ne spreglejte