Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2009,
7.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 26. 2. 2009, 7.45

8 let

Selitev pred vrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nov dom, novo okolje in novi sosedi. Vmes pa še nepregledna skladovnica škatel, nekaj izgubljenih živcev in kup drugih opravil. Ne pravijo zaman, da je poleg ločitve najbolj stresna tudi selitev.

Organizacija Za selitev lahko najamete katerega izmed mnogih selitvenih servisov, ki resda poskrbi za mnogo stvari (škatle, kombi, prevoz, delavci, nošnja pohištva … ) in tako odžene marsikatero neprespano noč, a zanj je ponavadi treba seči globoko v žep. Prijetno alternativo predstavljajo prijatelji in sorodniki, ki so vam v zameno za večerjo ali vselitveno zabavo v novem stanovanju pripravljeni pomagati. Tako z dobro družbo ob sebi tudi stresno opravilo, kot je selitev, spremenite v bolj prijetno. Če kombija nimate na razpolago, ga lahko za sprejemljivo ceno tudi najamete. Na selitev se pripravite z dobrim selitvenim načrtom.

Nepogrešljivi

Nepogrešljiva stvar pri selitvi: škatle. Veliko škatel. Če ste izbrali selitveni servis, vam bo pot iskanja škatel najverjetneje prihranjena. Če pa ste se odločili za lastno organizacijo selitve, si skušajte priskrbeti močne in kar se da brezhibne primerke brez načetih robov in natrganih stranic, ki bi se vam med selitvijo utegnile raztrgati in vam tako po nepotrebnem povzročale dodatne skrbi. Odpravite se v trgovine in prodajalce povprašajte po rabljenih škatlah, vendar bodite pozorni na kakovost škatle. Zlasti pri pakiranju občutljivejših predmetov bodite izbirčni, zato je priporočljivo kupiti tudi nekaj novih kosov trpežnih škatel, ki so zložene naprodaj v tehničnih trgovinah. Seveda pa za škatle lahko povprašate tudi pri sorodnikih in znancih. Namesto kartonastih škatel so dobra izbira tudi plastični zabojniki, ki se zložijo drug na drugega. Potrebujete še zajeten kup časopisnega papirja ali zaščitne folije z mehurčki, močan lepilni trak, nekaj škatel za čevlje, škarje, pisalo ter po potrebi nalepke.

Mojstri pakiranja

Ko ste si priskrbeli vse potrebno, začnite z vsako sobo posebej. Stvari, ki jih ne potrebujete oziroma ne uporabljate, podarite ali odvrzite. Naredite seznam stvari, ki jih selite, in s pomočjo nalepk, znakov ali različnih barv označite, v kateri škatli se nahajajo, da jih boste v novem domu lažje našli. Dno škatel za dodatno zaščito prelepite z debelim lepilnim trakom. Predmete ustrezno razporedite, da ne bodo določene škatle pretežke, kar bi lahko predstavljalo nevarnost pri selitvi. Zaradi njihove teže zlasti knjig ne polagajte v velike škatle, temveč jih razporedite v več manjših. Škatle napolnite toliko, da jih boste brez večjega napora lahko prenašali naokoli. Težje predmete postavljajte na dno, lažje pa na vrh. Pri pakiranju lomljivih predmetov si pomagajte s časopisnim papirjem, brisačami ali zaščitno mehurčkasto folijo. Prazne prostorčke znotraj škatel dodatno zapolnite s časopisnim papirjem. Drobnarije bodo primerno shranjene v škatlah za čevlje; brisače, posteljnina, odeje in drug tekstil lahko mesto najdejo v velikih vrečah za smeti – pazite le, da ne bodo romale v koš! Škatle in vreče ustrezno označite in zraven pripišite sobo, kamor spadajo. Za večjo preglednost jih lahko označite tudi s številkami, saj boste tako lažje ugotovili, če ste katero izmed škatel pogrešili. Škatle, ki vsebujejo krhke predmete, še dodatno označite z opozorili o lomljivosti. Za konec si posebej pripravite še škatlo z osnovnimi toaletnimi potrebščinami, čistimi oblačili in brisačami ter osebnimi predmeti, ki bi jih utegnili potrebovati, če ne boste imeli časa razpakirati še isti dan.

Počistite

Če se selite iz podnajemniškega stanovanja, ga morate temeljito očistiti in popraviti morebitno škodo, ki je nastala med vašim bivanjem, da si zagotovite vračilo varščine. Ne pozabite očistiti pečice in odtaliti hladilnika. Pred odhodom preverite vse omare, pomivalni stroj in druge skrite kotičke, kjer bi še utegnili pozabiti svoje stvari.

Dan selitve Če se selite v stanovanjski kompleks, izberite uro oz. del dneva, ko so stanovalci ponavadi zdoma, saj bo več prostora na hodnikih, v dvigalu in pred samim objektom. Če vaš novi dom nima dodeljenega parkirnega mesta, poskrbite, da boste na dan selitve imeli kje parkirati selitveni kombi. Pazite, da boste imeli na dan selitve dokumente vedno pri sebi, dragocene predmete pa v bližini, da se ne bi v zmešnjavi izgubili. Pripomočki za čiščenje, čistila, vrečke za smeti, orodje za sestavljanje pohištva in zaščitne rokavice naj bodo v prvih urah v novem stanovanju vedno pri roki, zato jim med selitvijo dajte prednost pred ostalimi predmeti. Ker bo dan zagotovo dolg, je priporočljivo poskrbeti tudi za pijačo in prigrizke.

Ne spreglejte