Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 22. 5. 2013, 16.45

8 let

Deloholik, kakršnega boste redko srečali med pisatelji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Urednik kultnega nemškega avtorja Moersa, dr. Wolfgang Ferchl, o svojem skrivnostnem varovancu.

Walter Moers je eden najizvirnejših sodobnih sodobnih avtorjev žanra fantazijski roman. Je tudi tisti avtor, ki ne nastopa v javnosti, zato namesto njega intervjuje daje njegov urednik, dr. Ferchl. Prijazni gospod, sicer po letih blizu Moersu, je tako že leta najbližji stik z izjemno priljubljenim pisateljem, okrog katerega se gradi skoraj tako skrivnosten domišljijski svet, kot ga je sam ustvaril v svojih romanih iz Zamonije, ki so pravkar izšli pri založbi Sanje.

Walter Moers, ki se je rodil leta 1957 v mestu Mönchengladbach, danes pa živi v Hamburgu, je uspešen komik, pisatelj, animator in kipar ter idejni oče Kapitana Sinjedlakca. Znan je predvsem po svoji seriji fantazijskih knjig, katerih stična točka je fantazijski svet Zamonija, in velja za enega najbolj svojeglavih, a tudi najuspešnejših avtorjev v Nemčiji. Izvirno je risal stripe in velik uspeh dosegel s stripi o Malem ritku. Po dveh precej odmevnih stripovskih zvezkih o Adolfu, s katerima je hodil po robu politične korektnosti, se je dokazal kot izjemen avtor, ki je s svojo domišljijo sposoben popolnoma prevzeti bralce. Njegova kot po pravilu zelo obsežna dela črpajo iz tradicije groteske ter se, podobno kot renesansa, barok in romantika, naslanjajo na srednjeveško in antično književnost, mitologijo in ezoteriko.

Leta 1999 je izšla mednarodna uspešnica 13 ½ življenj kapitana Sinjedlakca. Nadaljevanje tega romana, Rumo in Čudeži v temi, se ponovno odvija na fantastični celini Zamoniji, tako kot tudi Mesto sanjajočih knjig, ki je leta 2005 dobilo nagrado mesta Wetzlar za najboljšo fantazijsko knjigo leta, in Vreščji mojster, pravljica iz Zamonije. Zadnje izdano delo Walterja Moersa je nov zamonijski roman Labirint sanjajočih knjig.

Kot je povedal dr. Ferchl, tudi sam avtorja redko sreča, seveda se ta srečanja večinoma zgostijo v času finalizacije knjige, ko je treba doreči celostno podobo. Glede na fantastično vsebino njegovih del predstavlja to precejšen trud … "Toda sicer je Moers eden najbolj prijaznih in lucidnih, pa tudi duhovitih avtorjev, ki sem jih v svoji karieri srečal. Je deloholik. Ne vem sicer, koliko strani izpiše v enem dnevu, gotovo pa je, da se hkrati ukvarja z več stvarmi: riše in piše ves čas." Moers je poročen, a nima otrok. Sicer, kot pravi njegov urednik, živi čisto normalno življenje, hodi v trgovino in … knjigarne. "Nekaj mesecev na leto preživi v ZDA, potuje od vzhoda proti zahodu, severa proti jugu … Je velik raziskovalec. Sveta in ljudi."

Sicer je urednik z avtorjem tako rekoč v vsakodnevnem stiku in kot pravi, zjutraj odgovori na Moersovo elektronsko pošto, še preden spregovori prve besede s svojo ženo: "Ampak zato, ker moja žena vstane nekoliko pozneje kot jaz. Ne morem reči, da se vedno strinjava, kot urednik mu vsekakor, ko urejam njegove knjige, predlagam kakšno spremembo, a moram reči, da zelo redko. Njegovi rokopisi ne potrebujejo silnih uredniških intervencij." Ali lahko glede na to, da imamo v Sloveniji knjigarno, ki se imenuje po njegovi knjigi, pričakujemo, da jo bo avtor kdaj obiskal? "Ravno včeraj sem mu poslal fotografijo pročelja omenjene knjigarne založbe Sanje in mislim, da bo navdušen. Morda pa vas obišče…" Z bejzbolsko čepico? "Morda …" je še povedal urednik, ki je ob promociji trilogije o Zamoniji končal svoj dvodnevni obisk v Ljubljani, "a tega vsekakor ne bo obešal na veliki zvon …"

Ne spreglejte