TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 9. 2010,
11.57

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 11. 9. 2010, 11.57

8 let, 1 mesec

V blejskem turizmu zaradi recesije tudi nižanje cen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Posledice recesije so se v zadnjih letih močno odrazile tudi v slovenskem turizmu.

Zaradi manjšega povpraševanja in zaradi želje gostov po ugodnejših nočitvenih kapacitetah so tudi na Bledu letos nekateri ponudniki znižali cene in ustvarili več nočitev, vendar z nižjim prihodkom. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da pot nazaj ne bo enostavna. "Pot nazaj na dosedanje cene ne bo enostavna" Direktorica Turizma Bleda Eva Štravs Podlogar je pojasnila, da se politika cen zelo razlikuje od ponudnika do ponudnika. "Nekateri so se zlasti v izvensezonski ponudbi res odločili za znižanje cen, vendar jim pot nazaj na dosedanje cene ne bo enostavna, vsekakor pa bo dolgotrajna. Drugi vztrajajo na objavljenih cenah, kar pa razen v visoki sezoni potegne za sabo nekoliko nižjo zasedenost," je povedala in dodala, da pač vsak sam najbolje ve, kaj je smiselno.

Z nižjimi cenami tudi nižja kakovost storitev?

"Vendar je zniževanje cen hoja po zelo tankem ledu, ker se kaj hitro naredi, da tudi storitev prilagodimo cenam. Tega pa mislim, da si Bled ne bi smel privoščiti," je opozorila Štravs Podlogarjeva. Njenemu mnenju glede zniževanja cen se je pridružila tudi direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Bled Jana Špec, ki je ocenila, da so se na Bledu cene hotelskih storitev zelo znižale zaradi znižanja kupne moči potrošnikov.

"Turizem vsaka sprememba zelo hitro prizadane" "Bojim se, da to za Bled ni dobro, ker enostavno prihajajo drugi gostje, z manjšo kupno močjo, kar ni v skladu z nekimi razvojnimi trendi turizma na Bledu," je dejala direktorica šole in pojasnila, da turizem vsaka sprememba zelo hitro prizadene. Izkušnje po vojni leta 1991 pa kažejo, da povratek na izhodišče terja veliko časa, saj je v turizmu iz dneva v dan večja ponudba in je konkurenca med ponudniki res huda.

Gostov je vedno več, prihodkov vedno manj

"Dogaja se to, da cene znižujemo do točke preloma in včasih se vprašam, ali bi z manjšo zasedenostjo in višjo ceno ustvarili večji dobiček, kot le z večanjem števila gostov," je poudarila in dodala, da je v slovenskem turizmu opazno prav to, da se fizično sam promet povečuje, kar pomeni, da je gostov in ustvarjenih nočitev več, ampak prihodek pa se kljub temu zmanjšuje.

V Sava hotelih Bled letošnja sezona boljša od lanske V Sava hotelih Bled so na primer letos v hotelih nižjih kategorij znižali cene nočitev do deset odstotkov in v poletni sezoni zabeležili za deset odstotkov boljši turistični obisk kot lani, izkupiček pa je ostal na ravni lanskega. Predsednik uprave Sava hoteli Bled Fedja Pobegajlo je kljub temu ocenil, da je bila letošnja sezona na splošno boljša kot lanska.

"Skušamo spremljati želje gostov in s tem zagotavljati ustrezno zasedenost kapacitet," je dejal Pobegajlo, ki meni, da z dvigom cen na nekdanjo raven ob stalnih investicijah ne bo večjih težav. "Mislim, da bo do postopnega dvigovanja cen prišlo v naslednjih letih, se pa jasno zavedamo, da je predpogoj za to dobra kakovost naših storitev, na čemer tudi zelo veliko delamo," je zagotovil.

Ne spreglejte