Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
23. 7. 2011,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 23. 7. 2011, 12.00

8 let

S poletnih OFEM vedno z odličji

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od 24. do 29. julija bo v turškem Trabzonu potekal 11. poletni olimpijski festival evropske mladine (OFEM). Slovenija se je domov vedno vračala z medaljami.

Mladi slovenski športniki niso sodelovali le na prvem OFEM v Bruslju leta 1991, kasneje pa na vseh desetih, kjer so osvojili devet zlatih, 22 srebrnih in 21 bronastih , kar skupno znese 52 odličij. Letos je v Turčijo odpotovalo kar 51 slovenskih tekmovalcev in če se tradicija ne bo prekinila, bo Slovenija bogatejša še za kakšno medaljo.

Odskočna deska v svet vrhunskega športa

OFEM je tekmovanje za mlade športnike, stare med 14 in 18 let. Za marsikoga je to prvo veliko mednarodno tekmovanje - odrivna deska v svet vrhunskega športa. Da je res tako priča pregled dosedanjih dobitnikov medalj na temu tekmovanju. Leta 1993 je tako na Nizozemskem atletinja Brigita Langerholc osvojila srebrno medaljo na 400 metrov. Dve leti kasneje je njen uspeh ponovil plavalec Blaž Medvešek, ki je osvojil kar dve srerni medalji. Leta 1997 je OFEM potekal v Lizboni, bronasto medaljo v teku na 200 metrov pa je v domovino prinesel atlet Matic Osovnikar, ki je bil tudi del srebrne štafete 4 x 100 m. Leta 1999 je na Danskem blestela Anja Čarman, ki je osvojila zlato in bron, del fantovske košarkarske ekipe, ki si je priigrala bron, pa je bil tudi Beno Udrih. Dve leti kanseje je v Španiji Anja Klinar kar trikrat stopila na zmagovalne stopničke in je z zlato in dve srebrnima medaljami tudi najuspešnejša slovenska športnica na poletnih OFEM. Srebrno rokometno ekipo so takrat med drugimi sestavljali tudi sedanji članski reprezentanti Vid Kavtičnik, Nenad Bilbija in Jure Dobelšek.

V Parizu leta 2003 je bil srebrn judoist Rok Dragšič, judoisti pa so blesteli tudi dve leti kasneje v italijanskem Lignanu, kjer so osvojili tri zlate medalje. Eno je dodala še skakalka v višino Nina Kerševan. Leta 2007 je mlade športnike gostil Beograd, svojo pot proti svetovnemu vrhu pa je začela tlakovati tenisačica Polona Hercog, ki je zmagal med posameznicami, v mešanih dvojicah pa je osvojila srebro skupaj z Miho Plešnikom. Z zadnjega festivala na Finskem se je Slovenija vrnila z dvema medaljama. Zlata je bila metalka kladiva Barbara Špiler, bronast pa judoist Tadej Mulec.

Ne spreglejte