TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2010,
17.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 6. 2010, 17.55

8 let

V Trebnjem odprli dnevni center za romske otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Centru za socialno delo v Trebnjem so na novinarski konferenci predstavili Dnevni center za romske otroke, ki na zemljišču romskega svetnika Matije Hočevarja deluje od januarja letos.

Dnevni center je odprt vsak delovni dan, uporabnikom pa nudi vsakodnevno učno pomoč, učenje socialnih veščin, prostočasne dejavnosti ter psihosocialno pomoč. Dopoldanski čas je namenjen mladostnikom, ki obiskujejo osnovno šolo za odrasle na Centru za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje, saj se jim pouk prične po 12. uri. "Gre za koncept skupnostnega socialnega dela. V naselju hočemo biti dostopni in bližje ljudem, s katerimi delamo," je dejal direktor trebanjskega Centra za socialno delo Matej Križanič. Vodja omenjenega centra Nataša Krese pa je pojasnila, da je v program vključenih od 15 do 25 otrok in da sodelujejo tudi z Osnovno šolo Trebnje ter romsko pomočnico.

Skrb za otroke, ki so prikrajšani za normalno družinsko življenje Ciljno skupino dnevnega centra predstavljajo šoloobvezni otroci in mladostniki do 18. leta starosti iz romskega naselja Hudeje, ki so pogosto prikrajšani za normalno družinsko življenje. Uporabniki prihajajo iz družin, kjer so starši brezposelni ter so pogosto prisotni alkoholizem, nasilje ter nizka stopnja izobrazbe, kar vpliva na nižjo zmožnost zagotavljanja ustreznega varstva in skrbi za njihove otroke. Poleg ciljne skupine se programa udeležujejo tudi nekateri mlajši otroci, ki še niso vključeni v šolo.

Romski otroci, ki obiskujejo OŠ Trebnje prihajajo v center neposredno iz šole ali po dogovoru. Za slednje je predvidoma polovica preostalega časa namenjenega pisanju domačih nalog in učni pomoči, sledijo prostočasne dejavnosti (ustvarjalne in izobraževalne delavnice, družabne igre, športne aktivnosti ...). Enkrat tedensko oziroma po potrebi se izvaja aktivnost, ki temelji na psihosocialni pomoči posameznikom oz. skupini.

Cilj je zmanjševanje socialne izključenosti Osnovni cilj programa je zmanjšanje socialne izključenosti romskih otrok, ki temelji na sistemskem reševanju pereče problematike z upoštevanjem pomembnejših življenjskih vidikov, s katerimi skušamo razbiti meje med romsko populacijo in širšim družbenim okoljem.

"S tem, da zmanjšujemo razlike, ki jih ločijo od neromskih otrok, jim odpiramo vrata za boljše vključevanje v družbo, posledično pa njihovo kulturo približujemo širšemu okolju," pravijo na Centru za socialno delo Trebnje.

Program se je uspešno vključil v lokalno skupnost Uporabniki imajo v dnevnem centru možnost kvalitetnega preživljanja prostega časa, hkrati pa jim center nudi tudi učno in psihosocialno pomoč. Iz različnih vzrokov jim starši ne morejo zagotoviti ustreznih pogojev za rast, učenje in razvoj, zato jim dnevni center odpira vrata v svet ter v mnogih segmentih nadomešča elemente doma. Program se je uspešno vključil v lokalno skupnost, kar dokazujejo tudi pripravljenost Občine Trebnje za sofinanciranje programa že od samega začetka.

Več fotografij:

Ne spreglejte