Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
11. 2. 2010,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 11. 2. 2010, 7.43

8 let

Olimpijski smuk je postal ujetnik vremena

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prekinitev prvega treninga moškega smuka 21. ZOI in zelo neugodna vremenska napoved vzbujata vprašanje, kdaj in kako bodo organizatorji pod streho spravili kraljevo smučarsko disciplino.

Rok Perko je debelih petnajst minut čakal na svoj krstni nastop na smukaški olimpijski progi v kanadskem smučarskem središču Whistler Creekside. Naposled ga je v meglenem in sneženem vremenu sicer dočakal, a njegovemu nastopu je sledila debelo uro trajajoča prekinitev in nato dokončna odpoved uvodnega treninga pred sobotnim smukom.

Andrej Križaj, Aleš Gorza in ostalih 30 smukaških kandidatov so se po odpovedi le nemoč spustili v dolino in ob tem z zamišljenimi pogledi zrli nebo. Na ta način je po vodi splaval tudi scenarij enega uradnega treninga kot formalnega predpogoja za smukaško preizkušnjo XXI. zimskih olimpijski iger. Po dokončni odpovedi treninga, na katerem je bil do vremenskih nevšečnosti prepričljivo najboljši Didier Cuche, je postalo jasno, da bodo morali vsi smukači (vsaj) še enkrat na štart. A ob vremenski napovedi, ki za četrtek in petek obljublja nove padavine in slabo vidljivost, se poraja vprašanje – kdaj. Prvotni urnik s smukom v soboto se zdi vse bolj neuresničljiv, pod vprašaj pa je postavljen tudi urnik ženskega dela alpskih preizkušenj. ''Nekako bodo že našli termin. Saj zato smo tu,'' neučakanost pomirja glavni trener slovenske moške vrste Urban Planinšek, ki je lahko ob neprepričljivih nastopih Andreja Jermana in Andreja Šporna celo vesel novega popolnega treninga.

Podobno pa razmišlja tudi glavnina najboljših smukačev. Zgolj en preizkus povsem nove proge bi bil namreč za večino, izjema so seveda Kanadčani, odločno premalo za pravo spoznavanje terena. Še celo Didier Cuche, ki je bil znova nepremagljiv, je po nastopu ugotavljal, da bi mu prav prišel dodaten ogled. Za novo priložnost pa so bili še toliko bolj zainteresirani vsi tisti, ki so zaostali za pričakovanji. ''Proga mi je sicer všeč, a priznam, da je še nisem povsem osvojil. Na nepoznavanje terena se ne želim izgovarjati, saj imajo podobne težave tudi tekmeci. Vesel pa bom, če se bom lahko še enkrat pred tekmo podal po tekmovalni strmini,'' je dejal Švicar Carlo Janka, še bolj odločen pa je bil Aksel Lund Svindal.

''Če bi bil domačin, bi tudi sam želel odpovedati vse ostale treninge. Pravila so jasna. Zahtevajo en trening. Sam bi se rad še enkrat preizkusil. Nisem še našel pravega recepta za prenos hitrosti v osrednji del proge,'' poudarja vselej zgovorni Norvežan, ki je imel kar nekaj težav tudi s snežno podlago. Slednja namreč še zdaleč ni bila primerljiva s tistimi, ki jo najboljši smukači srečujejo na tekmah svetovnega pokala, predvsem pa se je spreminjala od odseka do odseka.

Ne spreglejte