TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2008,
19.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 3. 12. 2008, 19.12

8 let

Ukrepi za večjo energetsko učinkovitost v gospodinjstvih z nižjimi dohodki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je sprejela predlog, ki bo državam članicam in regijam v EU omogočil vlaganje v ukrepe za povečanje energetske učinkovitosti in rabo obnovljivih virov energije.

Ukrepi, predvideni v načrtu za oživitev evropskega gospodarstva, bodo financirani s sredstvi iz evropske kohezijske politike in bodo namenjeni gospodinjstvom z nižjimi dohodki. V praksi to pomeni, da bo EU lahko sofinancirala projekte na državni, regionalni ali lokalni ravni za izboljšanje zasteklitve, izolacijo sten ali sončne celice v stanovanjskih objektih, so sporočili v Bruslju.

Hübner: Predlog bo koristil vsem Evropska komisarka za regionalno politiko Danuta Hübner je ocenila, da bo predlog koristil vsem. "Prispeval bo k varčevanju z energijo, zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, zmanjšanju stroškov za gorivo za najbolj ranljive dele družbe ter pomagal gradbenemu sektorju in malim in srednjim podjetjem," je poudarila Hübnerjeva.

Izboljšanje kakovosti življenja evropskih državljanov Komisar za energijo Andris Piebalgs pa je dejal, da bo Evropska komisija na ta način pomagala evropskim državljanom izboljšati kakovost življenja, obenem pa bo dejavna v boju proti podnebnim spremembam in energetski varnosti.

Okolju prijazne investicije V skladu z obstoječo zakonodajo imajo države članice zgolj omejeno pravico uporabe sredstev iz evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer le za dele stavb v določenih mestnih predelih. Predlog Bruslja bi omogočil okolju prijazne investicije v vseh vrstah zgradb, vendar le za gospodinjstva z nižjimi dohodki. Definicijo družine z nižjimi dohodki bi vsaka država opredelila sama.

Spodbuda ustvarjanju delovnih mest v gradbeništvu Z omenjenimi ukrepi bi EU pospešila gospodarstvo ter spodbujala konkurenčnost in ustvarjanje delovnih mest predvsem v gradbeništvu. Prispevala bi tudi k povečanju znanja glede energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije ter prispevala tudi k nekaterim drugim ciljem sedemindvajseterice, kot so energetska varnost, varstvo okolja in boj proti podnebnim spremembam, so še sporočili v Bruslju.

Ne spreglejte