TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2008,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2008, 20.24

8 let

Italija: Z odvzemom prstnih odtisov proti kriminalu med Romi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijanski notranji minister Roberto Maroni je italijansko javnost razburil z napovedjo, da bodo v okviru boja proti kriminalu v romskih naseljih odvzeli prstne odtise tako otrokom kot odraslim.

Po poročanju italijanskih medijev je Maroni omenjeno napovedal v sredo pred odborom za ustavna vprašanja poslanske zbornice, ukrep pa označil kot "dodatno zagotovilo zaščite pravic" Romov.

Ukrep naj bi začeli izvajati čez nekaj mesecev Ukrep naj bi v okviru popisa začeli izvajati čez nekaj mesecev v romskih naseljih v Rimu, Milanu in Neaplju, sodi pa v širši sklop boja desnosredinske vlade premiera Silvia Berlusconija proti nezakonitim priseljencem in zločinom, katerih storilci so tujci.

Staršem, ki bodo silili otroke v beračenje, bodo otroke odvzeli "Da bi preprečili beračenje, bomo odvzeli prstne odtise tudi otrokom. Staršem pa bodo odvzete starševske pravice, če bodo otroke namesto v šolo pošiljali beračiti," je dejal Maroni, sicer član populistične Severne lige.

Vidna članica opozicijske Demokratske stranke Rosy Bindi je napoved obsodila, saj po njeni oceni vlada postavlja pod vprašaj temelje solidarnosti z odločitvijo o odvzemu prstnih odtisov otrok, kot da bi bili kriminalci.

Unicef poziva k spoštovanju konvencije o pravicah otrok Vodja Sklada ZN za otroke (Unicef) v Italiji Vincenzo Spadafora je izrazil "osuplost in globoko zaskrbljenost" Unicefa zaradi te odločitve ter vlado v Rimu pozval k spoštovanju konvencije o pravicah otrok. Ob tem je pozval Maronija k enakopravnemu spoštovanju pravic vseh otrok v Italiji in ga opozoril, da otrok ne bi smeli obravnavati kot odraslih.

Odvzem prstnih odtisov je popolnoma nesprejemljiva etnična diskriminacija in rasizem

Bivši minister za socialne zadeve Paolo Ferrero je Maronija obtožil fašističnih metod. Bivši predsednik judovske skupnosti v Italiji Amos Luzzatto pa je odvzem prstnih odtisov romskim otrokom označil kot "popolnoma nesprejemljivo etnično diskriminacijo" in rasizem.

Rome brez zakonitega statusa bodo v treh mesecih izgnali Maroni je sicer pred tedni napovedal, da bo izvedba popisa v romskih naseljih prvi korak do razpustitve nezakonitih romskih naselij in tistih zakonitih naselij, ki nimajo ustrezne infrastrukture. Rome, za katere bodo ugotovili, da nezakonito bivajo v državi, bodo v treh mesecih izgnali, tistim, ki zakonito bivajo, pa bodo uredili status, tako da bodo plačevali davke. Takrat je tudi povedal, da razmišljajo o postavitvi ustrezno postavljenih vasi za Rome z italijanskim državljanstvom.

Sredi maja so v predmestju Neaplja požgali več romskih naselij

Iz Italije v zadnjem času poročajo o nasilju proti Romom, ki jih krivijo za porast kriminala in poslabšanja varnostnih razmer. Sredi maja so tako v predmestju Neaplja požgali več romskih naselij, kjer so prebivalci morali zapustiti svoje barake, pred maščevanjem okoliških stanovalcev pa so jih ščitili policisti. Do nasilja je prišlo potem, ko naj bi 16-letna Romkinja domnevno poskušala ugrabiti italijanskega otroka.

Približno 40 odstotkov italijanskih Romov ima italijansko državljanstvo V Italiji živi kakih 150.000 Romov, ki prihajajo predvsem iz Romunije, nekaj tudi z območja nekdanje Jugoslavije. Kakih 40 odstotkov jih je italijanskih državljanov.

Ne spreglejte