Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 8. 2014,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izlet Igra prestolov Gremo mi po svoje

Petek, 8. 8. 2014, 12.11

8 let

Izleti za ljubitelje nadaljevank in filmov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko izbirate destinacije za konec tedna, lahko razmislite o najljubših filmih in nadaljevankah. Poiskali smo nekaj krajev, kjer so snemali tako tuje kot domače serije in filme.

1. Salzburg – Moje pesmi, moje sanje

Skoraj polovica turistov, ki vsako leto obiščejo Salzburg, naj bi tja še vedno prišla zaradi muzikala Moje pesmi, moje sanje. Film so predvajali leta 1965, v njem pa je igrala Julie Andrews, ki je številne očitno tako očarala, da še danes obiskujejo mesto, v katerem so posneli del filma. V Salzburgu so naval seveda izkoristili, zato dvakrat na dan organizirajo avtobusno potovanje po snemalnih lokacijah filma, redno pa organizirajo tematske večerje in koncerte.

2. Samobor – Sophijina odločitev

Mestece ob Zagrebu, ki si deli ime z ravnateljem ljubljanske Drame, je bilo v začetku osemdesetih snemalno prizorišče za film Sophiejina odločitev, v katerem je glavno vlogo odigrala Meryl Streep. Kmalu zatem so v Samoborju posneli tudi komedijo Transylvania 6-5000, v katerem so med drugim igrali Jeff Goldblum, Ed Begley, Geena Davis in Michael Richards (Cosmo Kramer). Po priporočilu našega sodelavca, vam obisk svetujemo v soboto dopoldne, ko je v mestu živahna tržnica.

3. Dunaj – Nevarna metoda

Za Cronenbergov film o psihoanalizi iz leta 2011 je bilo seveda snemanje na Dunaju neizbežno. Po poteh Keire Knightley, Vigga Mortensena in Michaela Fassbenederja greste lahko na dunajskem dvoru Belvedere in v Freudovem domu, kjer je danes njemu posvečen muzej, na Bergasse 19.

4. Dubrovnik in Šibenik – Igra prestolov

V Dubrovniku imajo letos rekorden obisk Britancev, Norvežanov in Američanov, zaradi česar verjetno držijo ugibanja, da je to hrvaško mestece novo občinstvo dobilo predvsem po zaslugi Igre prestolov, serije, v kateri so prizore v Kraljevem pristanku posneli na Hrvaškem. Letos so avdicijo za statiste organizirali v Šibeniku, zato verjetno novi naval turistov lahko kmalu pričakujemo v nam nekoliko bližjem mestu.

5. Vranjić – Naše malo mesto

Če vas bolj kot Lannisterji zanimata Luigi in Bepina, je na hrvaški obali kar nekaj lokacij, ki se jih boste morda spomnili iz svoje televizijske preteklosti. Simpatično serijo Naše malo mesto so na primer snemali v Vranjiću, mestecu v bližini Splita, ki ga nekateri imenujejo tudi Male Benetke.

6. Paklenica – Winetou

Filme o Winnetouju, ki so bili posneti po romanih Karla Maya, so večinoma posneli v Paklenici in na slapovih Krke. Ko se boste že navduševali nad lepotami hrvaškega krasa, si lahko ogledate še umetno jamo, ki so jo ob vhodu v Veliko Paklenico ustvarili za maršala Tita.

7. Cres – Čisto pravi gusar

Prigode dečka Petra v filmu Čisto pravi gusar iz leta 1987 pa so snemali na Cresu, otoku, ki je sicer zaradi svoje bližine nekoliko bolj znana turistična destinacija slovenskih turistov in turistk. No, Marko Miklavčič, ki je takrat odigral Petra, je danes že odrasel, vi pa se po njegovih stopinjah lahko odpravite v spremljavi skladbe Vlada Kreslina.

8. Bovec – Narnija, Gremo mi po svoje

Bovec je priljubljena snemalna lokacija tako za domače filmarje kot za tiste tuje. V Bovcu so snemali film Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspian in tudi slovensko mladinsko uspešnico Gremo mi po svoje.

9. Baška grapa – Na svoji zemlji

Če ste bolj zgodovinsko navdahnjeni, si lahko prizorišče, kjer so snemali prvi slovenski zvočni celovečerni film Na svoji zemlji, ogledate v Baški grapi. Tam so pripravili posebno tematsko pot, ki vas bo vodila po lokacijah, kjer so posneli najpomembnejše prizore.

10. Žmauc – Jebiga

Glede na to, da je lokal v središču Ljubljane trenutno na prodaj, je to poletje morda čas, da obiščete glavno prizorišče slovenskega filmskega bisera Jebiga, ki se dogaja v obdobju, ko je Ljubljana čez poletje povsem zamrla. Lokal Od Žmauca sosed pa ud brata prjatu je bil v filmu tudi prizorišče umora z vilami, a naj vas to ne odvrne od srkanja piva na njihovi terasi.

Ne spreglejte