Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 6. 2009,
9.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 24. 6. 2009, 9.17

8 let

Nekdanji kosovski premier Ceku aretiran v Bolgariji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanjega kosovskega premiera Agima Cekuja, ki ga v Srbiji iščejo zaradi vojnih zločinov, so v torek aretirali v Bolgariji.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica bolgarskega notranjega ministrstva Diana Jankulova, bo bolgarsko sodišče Cekujev primer preučilo v prihodnjih dneh. Odločitev o tem, ali ga bodo izpustili ali predali Srbiji, naj bi po besedah tiskovnega predstavnika tožilstva Nikolaja Markova sprejeli do sobote. Bolgarija zahteva pripor, Srbija pa izročitev Bolgarsko tožilstvo je medtem za Cekuja zahtevalo tridnevni pripor, kar je potrdilo tudi bolgarsko notranje ministrstvo. Sofija se želi z Interpolom posvetovati o nadaljnjih ukrepih. Srbsko ministrstvo za pravosodje je od Bolgarije že zahtevalo izročitev Cekuja in pojasnilo, da je v Srbiji obtožen genocida med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999. Srbija Cekuju očita odgovornost za smrt 669 Srbov in 18 pripadnikov drugih nealbanskih narodov.

V Cekujevi Socialdemokratski stranki Kosova (SDPK) so aretacijo potrdili. Tiskovni predstavnik stranke Gezim Kasapolli je ob tem pojasnil, da se je nekdanji kosovski premier v Bolgariji mudil na pogovorih z namestnikom bolgarskega zunanjega ministra, pogovori o njegovi izpustitvi pa naj bi bili v teku.

Kosovska vlada pričakuje, da bo Ceku izpuščen Kosovska vlada je izrazila pričakovanje, da bodo bolgarske oblasti Cekuja kmalu izpustile. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik vlade v Prištini, so kosovske oblasti že vzpostavile stik z bolgarskimi in upajo, da bodo okoliščine razjasnjene kmalu, Ceku pa bo izpuščen na prostost.

Srbija je za Cekujem leta 2003 razpisala tiralico zaradi obtožb o vojnih zločinih med vojno na Kosovu leta 1999, ko je bil vodja Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Ko se je Ceku nedavno mudil na neki mednarodni konferenci v Kolumbiji, je Beograd v Bogoto preko Interpola posredoval zaporni nalog, nakar so ga kolumbijske oblasti v začetku maja izgnale in mu za naslednjih deset let prepovedale vstop v državo.

Ceku: Srbski zaporni nalog nima zakonske podlage Priština je Interpol nato pozvala, naj ne izvršuje zapornih nalogov, ki jih je za državljani Kosova izdala Srbija, saj ta nad njimi nima nobene jurisdikcije. Do Srbije je bil zaradi domnevne zlorabe članstva v Interpolu kritičen tudi Ceku. "Mislim, da je prišel čas, da Interpol resno premisli o tem vprašanju in pove Srbiji, da je dovolj," je maja dejal Ceku. Ob tem je dodal, da srbski zaporni nalog "nima zakonske podlage. Je politični zaporni nalog".

Ne spreglejte