TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 11. 2008,
10.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 2. 11. 2008, 10.04

8 let, 1 mesec

Krško hitrejše od Brežic glede umeščanja odlagališča NSRAO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Postopek umeščanja odlagališča NSRAO je v občini Krško v časovni prednosti, so povedali v ARAO.

V občinah Krško in Brežice vzporedno potekata postopek izbora lokacije in načrtovanja odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Sloveniji ter postopek priprave državnega prostorskega načrta. O odlagališču v prihodnjih mesecih Kot so navedli v Agenciji za radioaktivne odpadke (ARAO), predvidevajo, da bo občina Krško predlog državnega prostorskega načrta za odlagališče NSRAO obravnavala v prihodnjih mesecih. Ker lokacija še ni potrjena, o začetku gradnje odlagališča NSRAO ne morejo govoriti.

"Če bo občina podala pritrdilno mnenje in s tem potrdila lokacijo, bo še mogoče ujeti roke, podane z zakonom o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti," so poudarili v ARAO in pojasnili, da zakon navaja, da bi lokacija morala biti potrjena do leta 2008, odlagališče pa začeti obratovati do leta 2013.

Vrbina je primerna Lokacija Vrbina v občini Krško je ocenjena kot primerna za izvedbo podzemne in površinske variante odlagališča NSRAO. Na osnovi študije variant se je varianta podzemnega odlagališča z odlagalnimi enotami v obliki silosov izkazala kot najprimernejša.

Februarja so pripravili javno razgrnitev dopolnjenega osnutka državnega prostorskega načrta in okoljskega poročila, na katera je javnost podala pripombe in predloge. Do teh je ministrstvo za okolje in prostor zavzelo stališča in jih bo v kratkem javno objavilo. Na osnovi tega bo pripravljen predlog državnega prostorskega načrta. K temu predlogu mora občina Krško kot nosilka urejanja prostora podati mnenje.

Lokacijo preiskujejo Potem ko je občina Brežice februarja lani tudi formalno predlagala potencialno lokacijo Vrbina, Gornji Lenart - pred tem je umaknila lokacijo Globoko -, je ARAO julija 2007 izdelal novelirano predprimerjalno študijo, s katero je bila lokacija predlagana za nadaljnje raziskave, kar je vlada potrdila konec lanskega avgusta.

Začetne terenske raziskave na omenjeni lokaciji v občini Brežice so začeli izvajati novembra lani in se nadaljujejo letos. Hkrati z raziskavami je bil pripravljen osnutek državnega prostorskega načrta za omenjeno lokacijo, na osnovi katerega so nosilci urejanja prostora podali svoje smernice. Te so pokazale, da je šibka točka te lokacije lega na poplavnem in razlivnem območju reke Save. ARAO proučuje, ali bi bilo to možno rešiti s tehničnimi rešitvami ali s premikom objekta na rob potencialne lokacije.

Tudi hrvaški del? ARAO načrtuje odlagališče za "slovenski" del radioaktivnih odpadkov, to je 9400 kubičnih metrov. Zasnova omogoča širitev odlagalnih zmogljivosti za odložitev vseh NSRAO, nastalih v Sloveniji, torej tudi "hrvaški" del, ki izhaja iz Nuklearne elektrarne Krško, kar je skupaj 18.200 kubičnih metrov radioaktivnih odpadkov.

Pod zemljo in v obliki silosov Za lokacijo Vrbina v Krškem se je različica podzemnega odlagališča z odlagalnimi enotami v obliki silosov izkazala kot najprimernejša. Silos je zasnovan kot armirano betonska konstrukcija valjaste oblike z notranjim premerom 25,6 metra in globine 33 metrov. Odlagalni del je v melju, dno silosa pa na 55 metrov globine. Za slovenski del odpadkov sta potrebna dva silosa.

Sevnica izstopila že marca 2006 ARAO je leta 2006 v občinah Brežice, Krško in Sevnica - tri izbrane potencialne lokacije z največjo verjetnostjo uspeha - vzpostavila lokalno partnerstvo. Občina Sevnica je že marca 2006 izstopila iz postopka, sodelovanje pa se je nadaljevalo v občinah Brežice in Krško.

Ne spreglejte