TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 7. 2010,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 7. 7. 2010, 13.41

8 let

Lahovnik: Predvidoma v torek sestanek z gradbeniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada se bo prihodnji teden sestala s predstavniki nekaterih velikih in manjših gradbenih podjetij, je ob robu obiska Telekoma Slovenije danes povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Sestanka se bodo prav tako udeležili izvajalci v gradbeništvu, predstavniki nekaterih bank in predstavniki sindikatov zaposlenih v gradbeništvu.

"Vemo, kakšna je problematika v gradbeništvu, da zadeva tako na eni strani velika podjetja, njihov plačilni ali poslovni odnos z manjšimi podjetji pri nekaterih velikih projektih in seveda tudi vlogo bank ter položaj zaposlenih v gradbeništvu," je povedal Lahovnik in dodal, da bodo omenjeno problematiko na sestanku obravnavali z vseh vidikov in poskušali razjasniti, kaj je domača naloga vsakega posameznega akterja.

Na sestanku tudi o vlogi države Na sestanku naj bi poleg Lahovnika sodelovali tudi minister za finance Franc Križanič, minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, minister za okolje in prostor Roko Žarnić ter minister za promet Patrick Vlačič. Na sestanku naj bi govorili tudi o tem, kakšno vlogo pri tem igra država, je dejal Lahovnik.

"Velik del posla je prav predsednik vlade opravil, ko je odprl vrata na tuje trge, predvsem na libijski trg, kjer je že podpisanih za 1,1 milijarde evrov poslov, že dogovorjenih praktično za skoraj dve milijardi evrov poslov," je dejal minister za gospodarstvo.

Pomembno, da se odprejo tudi tuji trgi Ob tem je opozoril, da je bil delež gradbeništva v bruto domačem proizvodu v najboljših letih nadpovprečno velik, znašal je med šest in sedem odstotkov, zato je zdaj pomembno, da se za gradbeništvo odprejo tudi tuji trgi. "Neke posebne bančne sheme, ki bi na račun davkoplačevalcev reševala samo en poseben gradbeni sektor, ne gre pričakovati, ker so problemi drugje," je dodal minister za gospodarstvo.

Glede preiskovanja gradbenih poslov s strani urada za varstvo konkurence pa je Lahovnik dejal, da ima urad avtonomijo in zaupanje vlade ter resornega ministrstva, vlada pa na njegove postopke ne želi vplivati. "Urad za varstvo konkurence pa ima vso pristojnost in seveda njegove globe bodo lahko imele finančne posledice, ampak to je nekaj, čemur se seveda ne da izogniti. Tisti, ki so karkoli spornega počeli, bi o teh posledicah morali razmišljati takrat, ko so kakršnekoli sporne dogovore sklepali," je glede morebitnega izreka globe gradbenim podjetjem dejal Lahovnik.

Ne spreglejte