TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
21.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 21.09

8 let

Lani priseljenci v EU v domovino nakazali 26 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Leta 2006 so priseljenci v EU svojcem v matičnih državah nakazali 26 milijard evrov. Za leto 2005 je bil ta znesek 23 milijard evrov, je ta teden sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Tri četrtine od 26 milijard evrov odteče izven meja EU

V ta znesek so vključena tako nakazila, ki so ostala znotraj sedemindvajseterice, kot tudi tista, ki so bila nakazana izven meja EU.

Eurostat navaja, da so zneski, ki so ostali znotraj EU bistveno manjši kot tisti, ki so se stekli na račune v državah, ki niso članice EU. Migranti so v letu 2006 svojcem v matičnih državah, ki so tudi članice EU, tako nakazali sedem milijard evrov, kar je četrtina vseh odhodkov. Države zunaj EU so iz tega naslova prejele kar 19 milijard evrov ali tri četrtine skupnega zneska za leto 2006. Razmerje je bilo v letu 2005 enako, le da je znesek, nakazan na račune znotraj meja EU, znašal 6,1 milijarde evrov, znesek nakazan na države, ki niso članice EU, pa je znašal 17 milijard evrov.

Največ se pošilja iz Španije

Države, iz katerih migranti svojcem v svojih matičnih državah nakažejo največ denarja, kar 85 odstotkov celotnega zneska nakazanega iz tega naslova v celotni EU, so Španija (6,8 milijarde evrov), Velika Britanija (5,9 milijarde evrov), Italija (4,4 milijarde evrov), Nemčija (2,9 milijarde evrov) in Francija (2,4 milijarde evrov).

Raziskava je še pokazala, da migranti iz EU v države izven območja sedemindvajseterice nakažejo dvakrat več denarja, kot ga EU iz istega naslova prejme iz tretjih držav. Leta 2006 je odhodni znesek znašal 19 milijard evrov, dohodni pa le devet milijard evrov.

Nihče ne ve, koliko denarja steče še po neuradnih in ilegalnih poteh

Podatke, na katere se sklicuje Eurostat, so posredovale države članice EU in gre le za zneske, ki so bili v tujino nakazani po uradnih poteh. Nakazila, ki so stekla po neuradnih ali ilegalnih kanalih, v to raziskavo niso všteta.

Raziskava, ki jo je izvedla Evropska komisija, in je vključevala tako uradna kot neuradna nakazila, je pokazala tudi to, katere so najpogostejše ciljne države vseh nakazil. Za leto 2004 so bile tako najpogostejše relacije nakazil Nemčija - Turčija, Francija - Maroko, Francija - Portugalska, Španija - Maroko, Španija - Kolumbija, Nemčija - Poljska, Španija Ekvador, Francija - Alžirija, Italija - Albanija in Nemčija - Srbija in Črna Gora.

Ne spreglejte