TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
19. 1. 2016,
19.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Luka Žvižej rekord evropsko prvenstvo

Torek, 19. 1. 2016, 19.17

6 let, 6 mesecev

Mama me bo še naprej spraševala, ali "tisti" Luka Žvižej še igra

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V prvih tednih leta 2016 je rokometni reprezentant Luka Žvižej presegel kar dva rekorda.

Potem ko je Luka Žvižej pred tedni postal rokometaš z največ nastopi v zgodovini slovenske reprezentance, je proti svetovni prvakinji iz leta 2013 in tretji reprezentanci Evrope Španiji v drugem krogu evropskega prvenstva presegel še rekord v zadetkih. S 602 goloma je prehitel dozdajšnjega prvega strelca reprezentance vseh časov Aleša Pajoviča. Standardno odlično obrambno predstavo je začinil s stoodstotnim strelskim računom: šest metov, šest golov.

Poldrugo desetletje petja himne

Starejši izmed bratov Žvižej je reprezentančno kariero začel pred dobrimi 15 leti. Malo zatem se spomnim prizora iz svojih mladostniških let. Neke sobote zvečer sem prišel domov. Ker takrat splet seveda ni domoval v vsakem žepu, sem mami naročil, naj si zapiše rezultat naše reprezentance.

To je tudi storila in med strelci je bil tudi Luka Žvižej. Očitno se ji je priimek zdel zanimiv, zapomnljiv ali pa ga je pozneje še tolikokrat slišala, da ji ni pobegnil iz glave. Morda pa vse troje.

Kakorkoli že, pred časom me je s kar precejšnjo mero zanimanja, vsekakor nadpovprečno za osebo v tretjem življenjskem obdobju, ki nikoli ni bila obiskovalka športnih prizorišč ali prikovana pred televizijske zaslone, vprašala, ali "tisti" Žvižej še igra. Prikimal sem in odvrnil, da bo verjetno še kar precej časa.

Zakaj? Pri 35 letih ima energijo mladeniča. Pardon, včasih je ima še precej več kot kdo od precej mlajših kolegov. Ravno ta značilna energija je tista, ki daje spodbudo, elan, voljo, moč in zanos tudi soigralcem. Vrhunsko trenira in skrbi za svoje telo. Skoraj po pravilu v obrambi najde pravšnje odgovore za največkrat višje in močnejše nasprotnike. Seveda ni Superman brez napak. Gotovo bi si na primer tudi sam kdaj želel zadeti kakšen strel več, a verjamem, da je to tudi stranska škoda porabe moči v obrambi.

Evropski prvak

Luka Žvižej je kapetan Celja in pomočnik kapetana v reprezentanci. Igral je v Španiji in na Madžarskem, v vrhunskih klubih, leta 2005 je postal evropski klubski prvak z Barcelono. V zadnjih letih se je ustalil doma v Celju, kjer je ostal, četudi okrog dvorane Zlatorog in v njej ni bilo vedno vse postlano z rožicami.

Inštruktor, ki se žoga z malčki

Inštruktor tistim, ki prihajajo za njim, podeljevalec nasvetov mlajšim soigralcem, fant, ki po tekmah ostaja na igrišču z malimi navijači in se žoga z njimi. Vešč obvladovalec družbenih omrežij, ki ima v svoji shrambi vedno na zalogi šalo, potegavščino, dovtip. Komunikacijski as.

Nenadomestljivih ni, a Luka Žvižej je klasičen "pozitivec". Človek, kakršnih v Sloveniji manjka, čeprav še zdaleč ni edini, tudi v rokometnem svetu ne. Zato bi bilo vsekakor dobro, da bi na igrišču, ob njem ali blizu njega ostal še dolgo. Tako da me bo mama v prihodnosti še kdaj vprašala …

Ne spreglejte