Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
2. 2. 2012,
20.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 2. 2. 2012, 20.04

8 let

Bo burja prevetrila tudi košarkarsko Slovenijo?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zadnji dogodki glede prizorišč uvodnega dela EP so razburkali slovensko javnost. V ospredje so skočili preveliki vložki za izgradnjo novih dvoran. Očitno bo sledila prevetritev košarkarske Slovenije.

Malo manj kot leto in sedem mesecev pred začetkom evropskega košarkarskega prvenstva v Sloveniji je našo malo državico zajel orkan, ki povzroča ogromno skrbi Košarkarski zvezi Slovenije kot gostitelju največjega športnega dogodka pri nas. Štiri prizorišča uvodnega dela EP in vsa z enakim skupnim imenovalcem – premajhnim finančnim mošnjičkom. V Novem mestu in Kopru so že potarnali, da nove dvorane ne bodo mogli zgraditi, saj so finančne pregrade previsoke – zato so celo izjavili, da se bodo umaknili od soorganizacije EP –, na Ptuju se ne dogaja nič oprijemljivega, Jesenice pa nekako, vsaj za zdaj, dajejo vtis, da bo na Gorenjskem le vse nared za EP.

Verjetno se v ozadju najbolj nasmiha ljubljanskim in celjskim veljakom. Tivoli in celjski Zlatorog kar sama po sebi kličeta zvezde evropske košarke, a se pri Celjanih vse skupaj zaustavlja pri visoki kotizaciji, ki je niso pripravljeni plačati. Tudi v Mariboru, ki se z dvorano Tabor pojavlja v raznoraznih kombinacijah, o tem znesku ne želijo slišati, sami pa imajo na grbi še za Slovenijo (ne)potrebno univerzijado. Kotizacija v višini 720.000 evrov, ki jo zahteva KZS od prizorišč, je namreč previsoka za občinske proračune. Vprašanje pa je, ali bi morala Ljubljana, ki bo gostila drugi del EP v Stožicah, s Tivolijem plačati tudi kotizacijo za uvodni del evropskega prvenstva. Normalna logika bi tako narekovala. Prav ta kotizacija pa je prinesla ogromno nevšečnosti ter preglavic v naši majhni državici. Zdrava pamet bi namreč že ob pridobitvi organizacije evropskega prvenstva vodila k temu, da bi Celje s pravšnjo dvorano dobilo del prvenstva. Potem se lahko vprašamo, kaj bo Ptuj s tako veliko dvorano in ali je sploh smotrno graditi tam objekt za 5000 ljudi. Slovenija bi verjetno že premogla izgradnjo ene dvorane, treh pa v teh kriznih finančnih časih zagotovo ne – sploh ker ni na vidiku zasebnih investitorjev. Ob tem pa naj dodamo, da bo nova vlada zategovala pas na številnih ravneh. Včasih je bolje premisliti, kot iti z glavo skozi zid.

Očitno zadnji vremenski dogodki v Sloveniji kot nalašč sovpadajo s stanjem v košarkarskih krogih pri nas. Lahko torej močna burja prevetri tudi košarkarsko okolje pri organizaciji evropskega prvenstva, ki ga bo Slovenija gostila od 4. do 22. septembra 2013?

Ne spreglejte