Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2011,
12.13

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 10. 2011, 12.13

8 let, 4 mesece

Grem, greva, gremo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tudi Zoran in Gregor. Prvi je dvigoval temperaturo, paral živce političnim tekmecem, drugi se je najprej umaknil v profesuro, potem čez noč odrekel svojemu "mentorju", zdaj gresta na volitve.

Zgodil se je politični pok! Že mesece se je veliko govorilo, potem smo doživeli dramaturški vrhunec: Jay-Z, režijski velemojster spektaklov, je ob podpori uglednih Ljubljančanov najprej na Magistratu, dan potem pa še simbolično na zgodovinskem Kongresnem trgu v Ljubljani deželici sporočil svojo kandidaturo. Kocka je torej padla! Poti nazaj preprosto ni več. V mandatarsko tekmo, kjer se bo spopadel zlasti z Janezom Janšo, se Zoran Janković podaja s svojo stranko. Njeno ime še vedno ostaja uganka. Najbrž pa bodo v njej številni prepoznavni Slovenci iz vseh koncev Slovenije, čeprav nekateri že debele mesece malo za šalo, pa tudi malo zares modrujejo, da Jankovićev glas ne seže čez Trojane, kaj šele v vsako slovensko vas … Gregor Virant je še bolj šokiral, ko je "zasoliral". Svojo odločitev, da se bo z listo kandidatov podal v volilni boj, je najprej sporočil Slovencem in Slovenkam, šele potem svojemu zdaj že nekdanjemu šefu Janezu Janši. Zamera, da te kap! Udarec pod pas, nož v hrbet sta le dva od številnih ogorčenih komentarjev iz vrst SDS … Ampak zdaj je, kar je ! Ambiciozni in umirjeni Gregor Virant, ki nikoli ni skrival, da ga politika vleče in mu kamere še kako godijo, se je odločil, da je napočil dolgo pričakovani trenutek, da poskusi tudi sam. Volilna nedelja 4. decembra na njegov rojstni dan je njegova izbira. Verjamem, da bo imel kar nekaj težav z novačenjem zares prepoznavnih kandidatov svoje liste. Še zlasti, ker so se nekateri donedavni kolegi iz kluba "resetirancev" odločili, da ne bodo zraven. Jih je strah?

Vstop dveh novih in zelo prepoznavnih "prvokategornikov" v spopad za glasove Slovenk in Slovencev prinaša povsem novo širšo dimenzijo decembrskih predčasnih parlamentarnih volitev. Možnost "resne" izbire je preprosto postala večja! Tako Janković kot Virant nista politična zelenca. Čeprav zlasti ljubljanski župan sebe ne vidi kot politika. Zanima pa ga vseeno tipično politična-mandatarska vloga. Nekateri na levici Zorana Jankovića vidijo kot pogrebnika ranjene levice. Spet drugi kot njenega edinega možnega rešitelja. Volitve bodo pokazale pravo sliko. Zoran Janković s svojimi podporniki se v volilno tekmo gotovo ne bi spustil, če bi stavil samo na glasove iz volilnega bazena LDS-SD-Zares. Ti ga zagotovo ne morejo zavihteti na tako želeno mandatarsko mesto. S svojo kandidaturo in stranko želi na volilni dan na volišča pritegniti sredinsko usmerjene volivce, ki so že zelo naveličani velikih besed starih političnih obrazov. Zato so na minulih volitvah vse prevečkrat raje ostali doma kot pa odšli na volišča.

Na prav to sredinsko populacijo slovenskega volilnega telesa računa tudi Virant. Da bo šarmantni in na dialog vedno pripravljeni Gregor vsekakor pobral nekaj glasov tudi donedavnemu šefu Janezu Janši, je jasno. Kot je tudi res, da se v volilni boj najbrž ne bi podal, če se ne bi kot svež obraz videl v vlogi novega mandatarja. Tako kot se v tej vlogi še vedno vidi tudi odhajajoči premier Borut Pahor. Tekma štirih bo očitno zelo trda. Da bo na trenutke tudi umazana, polna nizkih udarcev in zabeljena s spornimi posli sinov aktualnega ljubljanskega župana in afero Patria, ne gre izgubljati besed. Zagotovo pa je tudi res, da bodo(m)o na koncu odločili volivci. Ti pa imajo zmeraj prav. Mar ne? In po 4. decembru nič več ne bo, kot je bilo!

Ne spreglejte