Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2012,
13.48

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 5. 9. 2012, 13.48

8 let, 3 mesece

Majhen korak za Slovenijo, velik za ministra?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dars je začel podirati betonske otoke na cestninski postaji Log na primorski avtocesti, ampak do dokončne odstranitve cestninskih pasjih utic je še zelo daleč.

Oh ja, pa se je le začelo! V času, ko vsi nestrpno čakamo na obljubljen in prepotreben zagon obubožanega domačega gospodarstva, pa seveda tudi na naval tujih naložbenikov, ki bodo v dodobra sprto dolino šentflorjansko začeli množično vlagati velikanske milijone, kaj milijone, na stotine milijonov evrov ali dolarjev (zakaj jih ni, pa tako jih potrebujemo?), se je zgodil Log. Končno! Zagrmeli so gradbeni stroji in začeli podirati že dolga leta (od uvedbe vinjet 1. julija 2008) nepotrebne betonske cestninske otoke na eni od čelnih, za povrh pa še najprometnejših cestninskih postaj (Log pri Brezovici) na slovenski avtocestni mreži. Čestitam, minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač!

V času poplave nespametnih izjav nekaterih politikov in ekonomistov, da smo že na grškem in ne nemškem vlaku, pa tudi nespretnih, da ne rečem kar neodgovornih izjav premierja Janeza Janše, da nam grozi nelikvidnost, če nam oktobra ne uspe prodati državnih obveznic, nas je kot zdravilni balzam "pobožala" notica, da so darsovčki s partnerji na Logu končno začeli preurejati prvo v glavah voznikov še kako osovraženo cestninsko postajo. Zdaj, ko bodo končno padli prvi betonski otočki na Logu, bo vse drugače. Promet bo veliko bolj pretočen in seveda varen, saj je tudi to namen rušenja, mimo cestninske postaje bomo prehajali hitreje, manj bo slabe volje voznikov, še zlasti ob konicah, vse bo torej drugače!

Ali res? Ne čisto! Tako preprosto pa vseeno ne bo šlo. Saj smo tudi avtoceste gradili desetletja. Res je, da bomo mimo cestninske postaje na Logu po končani prvi fazi preureditve (druga naj bi se zgodila do začetka prihodnje turistične sezone julija 2013), menda že prihodnji teden, lahko zapeljali dvajset kilometrov hitreje (zdaj 40, v prihodnje torej 60 kilometrov), vse preostalo bo ostalo enako, brez sprememb. Pred cestninsko postajo bodo ob prometnih konicah, še zlasti ob deževnih dneh, še vedno dolge kolone avtomobilov, v katerih bomo vozniki bentili nad nesposobnostjo Darsa ali, še bolj, politikov, da tudi po več kot štirih letih preprosto ne znajo ali morda ne morejo presekati gordijskega vozla nepotrebnih cestninskih postaj na avtocestah v Sloveniji. Je torej projekt Log le veliko hrupa za prazen nič? Ali zgolj populistična gesta?

Zakaj se je torej moral zgoditi? Zato, ker je to (odstranitev cestninskih postaj) preprosto zapisano v aktualni koalicijski pogodbe zdajšnje vlade. Pa tudi resorni minister Černač je v preteklih mesecih (v času prejšnje Darsove uprave) večkrat zelo odločno sporočil, da bodo cestninske postaje padle z Darsom ali brez njega. Ker sta konec koncev aktualna vlada in z njo pristojni minister skušala malo "na horuk" rešiti problem osovraženih in nepotrebnih cestninskih postaj, ki ga očitno ni znala prejšnja Pahorjeva vladna garnitura, se je moral zgoditi tudi nespametni javni razpis, s katerim je minister Zvonko Černač še konec pomladi iskal gradbince, ki bi čez noč pospravili Log. Na koncu je razpis, za katerega ministrstvo za infrastrukturo in prostor sploh ni bilo pravnoformalno pristojno (Dars je imel menda pripravljen svoj javni razpis), kljub šestim ponudnikom preprosto utonil v pozabo. Nihče ni bil izbran. Zakaj, še zdaj ni jasno. Na ministrstvu za infrastrukturo so se zavili v molk …

Nova uprava Darsa, ki so jo pred kratki "požegnali" njeni nadzorniki, zdaj rešuje že večkrat očitno prekmalu dano populistično obljubo o rušenju najbolj zloglasne cestninske postaje na Logu. Jim bo tokrat le uspelo? Kaj pa vse preostale? Kdaj bo odstranjenih vseh 15 nepotrebnih čelnih avtocestnih postaj na avtocestnem križu? Ne bi dal roke v ogenj, da prav kmalu. Pa tudi že večkrat napovedanega elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku (po prevoženem kilometru) še ni videti na koncu tunela. Je pa zagotovo res, da je nova Darsova uprava dobila zelo resno in zahtevno domačo nalogo, in če je ne bo naredila, bodo prišli drugi. Zagotovo! Odstranitev pasjih utic je kot vse kaže največji problem. Kaj pa Luka Koper, pa drugi tir, pa razvojne osi in tako dalje? Ja, kaj pa preostali infrastrukturni projekti? Kaj ti niso pomembni? Kaj pa zagon gospodarstva?

Ne spreglejte