Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
10. 11. 2011,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Union Olimpija

Četrtek, 10. 11. 2011, 15.17

8 let

Premalo prevoženih kilometrov po Evropi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Praktično večina ob prihodu v Ljubljano poudarja, da ima Olimpija občinstvo, ki se spozna na košarko. In ta si želi evroligaških rezultatov. Vendar letošnji zasedbi na prvi pogled manjka kilometrina.

V enakem obdobju lani je imela Union Olimpija po štirih krogi evrolige na svojem računu tri zmage in en poraz, letos pa je slika zrcalna. "Zmaji" so bili uspešni le proti Prokomu, ki se je praktično že poslovil od ambicij po uvrstitvi v TOP 16. Tudi pri Olimpiji so si s porazom devetih točk proti Galatasarayu kar krepko zaprli vrata drugega dela. Dejstvo je, da je zdaj še aktualen krog Galatasaray – Unics – Olimpija, ki bo ob Barceloni ter Sieni v TOP 16 izstrelil le dva kluba, a bo za "zmaje" zelo pomembno gostovanje pri Unicsu, ki ima od Galatasaraya morda še bolj zvenečo in izkušenejšo moštvo, da ostanejo v njem.

Pri Olimpiji se vidi, da v letošnji zasedbi nima tako izkušenih evroligaških košarkarjev, kot jih je imel Jure Zdovc lani. Kenny Gregory, Vlado Ilievski, Sašo Ožbolt, zdrava Gorana Jagodnik in Damir Markota, ki sta sicer tudi letos člana ljubljanskega kluba, so bili evroligaški "mački" in so za seboj potegnili še druge, Sašo Filipovski pa v Deonu Thomsonu, Benu Woodsidu ter Dannyju Greenu – izjema je Ratko Varda in malenkostno še Aleksandar Ćapin – nima košarkarjev z evropsko kilometrino. In to se je na sredini tekmi pokazalo. Vendar bi bil greh zdaj s prstom kazati na trenerja, saj ni povsem sam sploh sestavljal moštva po svojem okusu, obenem pa je Olimpija z varčevalnimi ukrepi gledala po okrepitvah. Spomnite se, koliko igralcev je reklo odločni ne, ker ni bilo denarja za njih. Povrh vsega Filipovski sploh nima osrednjega visokega branilca. Da je finančni gordijski vozel zelo zategnjen, pa lahko vidimo v tem, da Sašo ob poškodbah nekaterih ključnih igralcev ne more pripeljati novih obrazov. Razlog je povsem jasen – sanacija dolgov iz preteklosti.

Mogoče pa pri letošnji Olimpiji najbolj bode v oči, da ima večina igralcev vsega enoletno pogodbo in bo zato Filipovski težko delal na dolgi rok, kar je v njegovem načrtu. Ćapin, Rothbart, Woodside, Jagodnik, Green, Varda in Markota se lahko po koncu sezone poslovijo od Ljubljane, medtem ko imajo dolgoročno vez z ljubljanskim klubom le peterica – Jaka Blažič (do leta 2014, v evroligi igra v povprečju 12/v ligi ABA 13 minut), Deon Thompson (2013 – 21/21 minut), Dino Murič (2015 – 12/18 minut), Sasu Salin (2013 – 19/19 minut) ter Davis Bertans (2016 – 9/9minut). In ti fantje bi morali v prihodnjih sezonah nositi največje breme. Praksa pri klubih, ki delajo z mladimi na daljše obdobje, je, da se vsako leto počasi v ospredje prerine eden, če ne dva igralca. Za zdaj se še letos ni uspelo nikomur, največ potenciala od vseh pa ima Bertans, ki pa se počasi šele spravlja k sebi, potem ko je imel poletne težave s koleni in dodatnimi kilogrami. Za Olimpijo in Slovenijo pa bi bilo predvsem dobrodošlo, da bi se občutneje dvignila domača 21-letnika Blažič ter Murić.

Ne spreglejte