Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 14.02

8 let

Preostale reši le še mariborska zimska razprodaja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po desetem krogu je čas za pregled dozdajšnjega dela sezone. A le na kratko, saj se bo prvenstvo hitro nadaljevalo. Že v sredo sledijo nove tekme, med njimi izstopa derbi vodilnih ekip na Bonifiki.

Pred sezono je bil favorit za naslov le eden. Po desetih krogih je pri tem tudi ostalo. In pika. Maribor ima že osem točk prednosti, pa čeprav je za razliko od drugih obremenjen s stalnim dokazovanjem na evropskih zelenicah. Da bi mu bil kos, potrebuje dolgo klop in zvrhan koš pozitivne energije. Tega pa je v Ljudskem vrtu na pretek. Piše se še ena izmed mariborskih nogometnih pravljic. Tekmece bi lahko rešila le še zimska razprodaja, če bi Evropa ponorela za ''vijolicami'' in najboljše preselila v tujino. Morda med njimi tudi zdaj že večkrat dokazanega trenerja Darka Milaniča. Sodeč po vrhunski predstavi na tekmi s Panathinaikosom, bi lahko telefon Zlatka Zahoviča v zimskem prestopnem roku pregorel od neprestanih klicev.

Mariborčani v domovini zlahka zmagujejo tudi z napol rezervno ekipo. Razlika v kakovosti je očitna. Tako na igrišču kot tudi na tribunah. Na desetih srečanjih le dvakrat remizirati … Milaničeva četa je skoraj nedotakljiva, doslej je ranljivost izkazala le proti zagrebškemu Dinamu, kar pa je zgodba zase. In že tradicionalno nadaljevanje slovensko-hrvaških dvobojev, ki so se skoraj vedno končali v prid sosedov. Kje se Mariboru sploh lahko še zalomi v 1. SNL? Morda v sredo, pri najbližjem zasledovalcu. A če Koprčani v soboto niso doma premagali niti Aluminija, bodo malce težje k predaji prisilili še bodočega someščana Jasmina Handanovića. So pa branilci naslova daleč najbolj dragocena trofeja za vse. Izžarevajo dodatno motivacijo, a se za zdaj še ni našel junak, ki bi jih spravil na kolena. Želja presega zmožnosti. Koper doma težko prejema zadetke. Doslej je moral na petih tekmah po žogo v mrežo le enkrat. Ko je remiziral v Ljudskem vrtu, si je sposodil Chelseajev recept, zdaj bi rad Mladen Rudonja prijateljem iz reprezentance, Darku Milaniču, Saši Gajserju, Miranu Pavlinu in Zlatku Zahoviču, pokazal zobe z bolj tvegano igro.

Olimpija doma izgubila že deset točk

Če bi se sezona začela septembra, bi se vrha trdno oprijemala tudi Olimpija. A se ni, zato ''zmaje'' peče zaostanek osmih točk. Ne pomaga niti sanjski niz z novim strategom, saj si Maribor ne privošči spodrsljajev. Olimpiji se maščuje slaba učinkovitost na domačih tekmah, kjer je na petih tekmah izgubila kar deset točk. V Stožicah z izjemo zadnjega srečanja s Koprom ni igrala sproščeno. Kot da bi prazne tribune na igralce delovale nestimulativno. Navijačev z redkimi izjemami ni, gostje pa tu radi igrajo. Nedavno je novopečeni rekorder 1. SNL Sebastjan Gobec dejal, da igra najraje v Ljubljani, zaradi najboljše travnate zelenice. Na kateri bi lahko uživali tudi nogometaši Olimpije, a so se nastopi prevečkrat ponesrečili. Kaj je v zadnjih tednih prebudilo Ljubljančane? Mogoče tudi to, da se je z odhodom športnega direktorja poslovilo strahospoštovanje in dokazovanje pred ''idolom'' Milenkom Ačimovićem. Radi bi ga posnemali, a so očitno pregoreli v želji, nato pa še toliko težje sprejeli kritike. Andrej Razdrh je na pravi poti, najbolj pa bo odločilno to, kako bo reagiral, ko bo doživel prvi poraz. Boljšo Olimpijo bi 1. SNL vsekakor potrebovala. Tudi vodstvo Maribora priznava, da je seveda veselo vsake nove lovorike, da pa bi bilo marsikaj drugače, če bi imela opravka z bolj konkurenčnimi tekmeci. Sploh zdaj, ko se ne bomo tri mesece srečevali z bolj ali manj duhovitimi, a tudi kontroverznimi provokacijami Zlatka Zahoviča, s katerimi je dvigal prah, pa tudi zanimanje za 1. SNL.

Celjani in Domžalčani kandidati za Evropo

Celjani po odhodu Romana Bezjaka težko dosegajo zadetke, a jih rešuje dejstvo, da jih tudi težko prejemajo. Marijan Pušnik je povzdignil raven in na temeljih mlade zasedbe, ki bi se maja skoraj nagradila s pokalno lovoriko, zgradil močnejše Celje. Dovolj prepričljivo, da se poteguje vsaj za tretje, še ''evropsko'' mesto. V podobnem krogu kandidatov se sučejo tudi Domžale, ki pa navkljub drzni strategiji Srba Stevana Mojsilovića prelahko izgubljajo doma. Kot da bi se jim zamerila siromašna navijaška kulisa v mestu ob Kamniški Bistrici, ki jim ne predstavlja velike pomoči, ampak bolj spominja na gledališče. In takšnih primerov v 1. SNL je še nekaj.

Prepad med prvo in drugo ligo je vse manjši

Aluminij je prijetno presenečenje. Da je prepad med drugo in prvo ligo manjši, kot bi si marsikdo mislil, je po koncu minule sezone dokazal že Dob, ko je osmešil Kranjčane, pred dnevi pa je zadnjeuvrščena Dravinja v pokalu izločila še Domžale. Začetni porodni krči Aluminija, ko poleti ni bilo zadetkov, še manj pa točk, so hitro nehali mešati štrene. Ekipa je s prihodom nekaterih izkušenih novincev pravočasno ujela zalet in se odločno spustila v boj s tekmeci. Za zdaj je na ''varni'' sredini, velja pa do konca jesenskega dela še pričakovati nihanja. Takšnim je priča Gorica. Na začetku ji je šlo izjemno, tudi zaradi podcenjevanja tekmecev. Čeprav je prodaja Vita Pluta skupaj z odhodi še nekaterih članov začetne enajsterice omilila finančne težave, pa je kakovost iger tako padla, da so postale ''vrtnice'' preveč ranljive. Sploh če naletijo na tekmeca, ki ima dober dan. Najboljši strelec Dejan Žigon ne zmore vsega narediti sam, velja pa Gorici vseeno čestitati, saj neguje všečen in odprt nogomet. In od njega ne odstopa. Nekaj, kar pri gledalcih vedno naleti na pozitiven sprejem. Zaradi tega pa seveda trpi tudi novogoriška obramba, ki je prejela že 18 zadetkov.

Mura 05 lahko pokaže bistveno več

Brez zmage v gosteh sta le še Rudar in Triglav. Navijači v Velenju komaj dohajajo spremembe, saj so se na delu predstavili že trije trenerji. Aleš Čeh je potožil, da čas v njegovem primeru ni največji zaveznik, a prvi rezultati so že vidni. Morda ''knapom'' pri vrnitvi na stare tirnice pomaga strelska vrnitev Elvisa Bratanovića. Triglav še drži stik, a vedno težje. Vse bolj pogosto ga rešuje vratar, kar ni dobra popotnica za prihodnost, je pa po drugi strani realnost 1. SNL takšna, da so tudi ''orli'' ob pravem spletu okoliščin sposobni premagati vsakogar. Mura 05 je največja neznanka. Ko ni bilo denarja, predsednik pa se je povlekel pod obličje redkobesednosti, so bili navijači ponosni. Zmagovalo se je vsaj v Evropi, in to z nadčloveškimi napori, doma pa je zaradi zgoščenih urnikov in napornih potovanj trpel rezultat. Slovo iz Evrope je prineslo novega trenerja, malce daljšo klop, celo zaporedni zmagi, nato pa je poraz v Velenju ''črno-bele'' spet pahnil na zadnje mesto. Tam, kjer ob koncu sezone Mure zagotovo ne bo, saj lahko pokaže bistveno več, kar bi lahko sklepali po siromašnih sedmih točkah.

Ne spreglejte