Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2011,
16.23

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 9. 2011, 16.23

8 let, 4 mesece

Uvod v novo zgodbo …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik države Danilo Türk je včeraj sporočil datum volilne nedelje: 4. decembra bomo v samostojni Sloveniji na prvih predčasnih volitvah volili devetdeset predstavnikov ljudstva ...

... v prihodnjem državnem zboru. "Samo še pikico postavim," in novela je bila zapisana. S tako prefinjeno igralsko veličino je legenda slovenskega gledališča in filma Stane Sever, verjamem, da se ga spominjajo celo nekateri mlajši ljubitelji domače dramske in filmske klasike, končeval posamezne od televizijskih epizod iz zbirke žgečkljivih novel Dekameron, znamenitega italijanskega renesančnega pisatelja in pesnika Govannija Boccaccia. V nekih drugih, drugačnih, za mnoge tudi bolj romantičnih časih, so nas te ekranizirane kratke novelice ob večerih prilepile pred male zaslone, kjer smo buljili in buljili v televizijske škatle še v črno-beli tehniki. Predsednik države včeraj ni bil tako kristalno jasen kot pred desetletji igralski velemojster Stane Sever. Pa vendar je povedal, kar smo od njega pričakovali in konec koncev tudi želeli slišati. Da se ne bi ujel v nejasno definirano "ustavnopravno" zanko, si je pustil čas do 21. oktobra, ko poteče 30 dni od izglasovane nezaupnice Pahorjevi vladi. Takrat bo razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. Z zelo mirno roko bo postavil dokončno piko na i Pahorjeve vlade in razglasil dan parlamentarnih volitev – 4. december, dan, ko bomo spet šli na volišča. Prvič v samostojni Sloveniji predčasno, ampak enkrat je vedno prvič, mar ne? Dokončno so očitno pokopane in zakopane različne zgode in prigode o iskanju rezervnega mandatarja. Kljukca torej, ki bi morda le nasledili padlega, zdaj že odhajajočega in najbrž precej razžaloščenega Boruta Pahorja. Njegov edini nesojeni začasni naslednik, samooklicani in očitno zelo vase zaverovani kandidat, Gojko Stanič, slovenski politik, njega dni tudi profesor sociologije in politologije, je zelo klavrno pogorel. Ostal je celo brez minimalne podpore poslancev, pa čeprav se je pred dnevi vztrajno ponujal in podajal kljuke poslanskih skupin v državnem zboru in prepričeval že prepričane. Ti mu očitno niso želeli niti resno prisluhniti, ker so že zdavnaj tudi sami spoznali, da so rešitev le predčasne volitve. Morda malce presenetljivo, a vendar so se o tej edini nujni in pravi poti izhoda iz politične krize – glej ga zlomka, pa ja ne – poenotile vse stranke z leve in desne strani politične piramide. Ja, celo SD in SDS …

Gojko Stanič je ob že vnaprej na neuspeh obsojenem "mandatarskem" izletu vsemu navkljub doživel pet minut slave. Poraz ga zato tudi ni pretirano potrl in zato se ne bo ustavil. Z Zeleno koalicijo, ki je na prejšnjih parlamentarnih volitvah dobila le 0,2 odstotka volilnih glasov ali nekaj več kot dva tisoč duš, bo poskusil znova. Nekateri so nepoboljšljivi optimisti! Kaj drugega kot – srečno!

Tako kot drugim, ki se zdaj prav tako podajajo v lov na volilne glasove, ki bo odprt vse do 4. decembra do 19., ko se bodo nepreklicno zaprla vrata volišč. Verjamem, da nizkih udarcev in pikantnosti v predvolilni tekmi ne bo manjkalo. Kdaj pa so? Verjamem tudi, da volivci v predvolilni kampanji ne bomo dobili jasnih in preprostih odgovorov, kako bo nova vlada, kakršnakoli že bo, presekala zelo hud kreditni krč, zaradi katerega se duši slovensko gospodarstvo. Kaj šele, kako se bo Slovenija skušala izogniti recesiji z dvojnim dnom, ki lahko potopi še tisto malega v realnem sektorju, kar še ni potopljeno. Žal je realnost, da se volivci pri nas skoraj da pregovorno najraje odločajo za obraze in ne za programe. Kruta, a neizprosna slovenska realnost!

Kdo bo torej prepričljivejši? Stari preverjeni strankarski mački s svojimi močnimi strankarskimi aparati, ali novi obrazi gibanj ali strank, ki iščejo svoj prostor pod slovenskim političnim nebom? Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, pa župani majhnih slovenskih občin iz Gibanja za Slovenijo bodo decembra poskusili prvič. Pa najbrž tudi preštevilni drugi slovenski "eksoti", ki zrastejo pred volitvami, pa potem po volitvah običajno tudi precej hitro ugasnejo. Da najbrž "ti" ne bodo zares premešali parlamentarnih kart, je kristalno jasno. Ampak treba je očitno biti zraven, tako kot Gojko Stanič. Levi trojček, ki ga je do zmage na preteklih parlamentarnih volitvah popeljal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, je zelo zelo ranljiv. Zdaj si liže rane! Janša si za SDS želi celo zmago s 60+. Kaj se bo na volilno nedeljo res "izcimilo", je seveda vprašanje vsaj za milijon evrov. Gotovo pa je le eno: odločajo volivci in ti imajo vedno prav!

Ne spreglejte