Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 1. 2015,
10.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

kolumna

Petek, 9. 1. 2015, 10.06

6 let, 7 mesecev

Z energetsko izkaznico do nižjih stroškov ogrevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Energetska izkaznica je še ena evropska direktiva, ki smo jo v Sloveniji žal sprejeli precej negativno.

Žal, saj je energetska izkaznica koristna za vse. Za kupce, najemnike, prodajalce, najemodajalce in vse lastnike nepremičnin, ki bi radi privarčevali pri stroških ogrevanja. Seveda pa se je treba njene uvedbe lotiti drugače, kot smo se je pri nas.

Energetska izkaznica je vredna svojega denarja Ja, res je izdelava izkaznice strošek, ki je v trenutnih razmerah za marsikoga precej visok. Jezi me predvsem, da so cene izdelave precej višje kot na primer v Veliki Britaniji, saj pri nas stane najmanj 150 evrov, na Irskem od 100 evrov naprej, v Veliki Britaniji pa se jo dobi že za 50 evrov. Oderuškim cenam bi morali nasprotovati bolj glasno. Vseeno pa je izdelava energetske izkaznice lahko dobra naložba.

Pri iskanju novega doma v Veliki Britaniji, pa naj gre za nakup ali najem, energetska izkaznica predstavlja pomemben del oglasa. Pa ne zato, ker bi to zahteval zakon. Strošek ogrevanja je namreč precej visok in predstavlja velik del odhodkov vsakega gospodinjstva, zato si vsak želi, da bi bil ta strošek čim nižji. Energetska izkaznica poda odlično predstavo o tem, kakšne stroške pričakovati za določeno nepremičnino in kako jih je mogoče znižati, recimo takole.

Nepremičnine z boljšo energetsko učinkovitostjo so tako na trgu bolj zaželene in dosegajo višjo prodajno ceno ter višje najemnine, ker so na dolgi rok bolj ugodne in omogočajo višjo kakovost življenja.

Nižjih stroškov ogrevanja pa si seveda želijo tudi lastniki nepremičnin, ki v njih živijo. Torej nam je vsem v interesu, da so naše nepremičnine čim bolj energetsko učinkovite, pri doseganju tega pa nam lahko pomaga energetska izkaznica.

Kako lahko z energetsko izkaznico znižamo stroške? Energetska izkaznica analizira trenutno energetsko učinkovitost nepremičnine, poleg tega pa vsebuje tudi konkretne nasvete, kako lahko izboljšamo energetsko učinkovitost konkretne nepremičnine in s katerimi ukrepi, na primer menjavo oken ali dodatno izolacijo, bomo prihranili največ.

V Veliki Britaniji za vas ocenijo tudi strošek posameznega ukrepa ter koliko bi z njim prihranili, recimo takole. Pri nas zakonodaja tega ne zahteva, dovolj je že, da so predlagani ukrepi le našteti.

Tudi če si priporočenega ukrepa ne moremo takoj privoščiti, smo vsaj ozaveščeni in lahko morebitne izboljšave vključimo v naše dolgoročne načrte. Če izkaznice nimamo, pa se morebiti niti ne zavedamo, da bi lahko, vsaj na daljši rok, precej privarčevali pri energijski porabi.

Vendar pa so naši birokrati spet zgrešili bistvo Od 20. decembra dalje lahko energetsko izkaznico dobite tudi za stanovanje v bloku. Vendar ta velja le, dokler ni urejena izkaznica za celotno stavbo. To je popolni nesmisel, saj je v istem bloku lahko eno stanovanje precej bolj energetsko učinkovito kot drugo.

Na učinkovitost posameznega stanovanja namreč vpliva več dejavnikov. Stanovanja, ki so z vseh strani obdana z drugimi stanovanji, imajo nova okna in se nahajajo na sončni strani, bodo energetsko učinkovitejša od stanovanja v prvem nadstropju s starimi, prepišnimi okni, pod katerim sta neogrevana kolesarnica in vhodna avla.

A vendar, ker je v blokih urejen skupen ogrevalni sistem, je po zakonu treba za celoten blok dobiti enotno energetsko izkaznico. To pomeni, da lahko vaše stanovanje, za katerega ste prejeli visoko oceno, čez noč postane manj energetsko učinkovito, ko je enkrat izdelana skupna izkaznica za celoten blok. Tak je pač zakon, pravijo birokrati. Kot da bi nam zakone pisali bogovi in ne mi sami. Namesto da se izgovarjamo na zakone, je čas, da jih spremenimo, da bodo smiselni in uporabni.

Sploh zato, ker lahko novi pravilnik povzroči nesporazume med sosedi. Tistim z (naj)bolj učinkovitimi stanovanji se izdelava skupne izkaznice ne bo izplačala in ji bodo nasprotovali, tistim z (naj)manj učinkovitimi stanovanji pa bi skupna izkaznica koristila in se bodo zanjo zavzeli. V vsakem bloku bodo torej eni za in eni proti.

Glavni krivec za negativni odziv je nesposobnost vlade Človeško je, da smo do vsake spremembe skeptični in premeljemo vse pomanjkljivosti ter morebitne nezaželene posledice. Žal pa je bilo v Sloveniji zadnje čase toliko slabih in slabo izpeljanih sprememb, da mediji le stežka vidijo kakšno korist, ki jih posamezne spremembe vendarle prinesejo in je tako največ poročanja o slabih plateh novosti.

Nekaj prednosti energetske izkaznice je vseeno našlo pot v medije, na primer prek bloga nekdanjega poslanca Marka Pavlišiča, a če njegov blog točno odseva namene nekdanje vlade, imamo srečo, da je uvedbo energetske izkaznice izpeljala zdajšnja vlada in ne prejšnja.

Po njegovem poročanju je bila ena od zamisli – ki ji je tudi sam naklonjen –, da bi za ocenitev energetske učinkovitosti nepremičnine namesto analize kakovosti materialov raje sešteli dejanske letne stroške ogrevanja, saj je za to potrebnega manj dela in bi bila izkaznica tako cenejša. Sicer tudi sam ugotavlja, da je poraba energije odvisna od življenjskega sloga posameznika, vendar vseeno meni, da bi bil tak pristop smiseln – ker se tudi pri analizi materialov strokovnjaki lahko zmotijo.

Čeprav se je zdajšnja vlada odpovedala vsaj temu nesmislu, pa ne pomaga, da k uvajanju sprememb ni znala pristopiti drugače kot s palico. Kot je v Sloveniji navada, je zagrozila s kaznimi, hkrati pa postavila nečloveške roke za izpolnitev pogojev, da se kazni izognemo. Pa čeprav bi lahko s pozitivno promocijo dosegli prav toliko, predvsem pa na bolj pozitiven način, ki bi državljane podpiral in ne obiral.

Kako bi torej direktivo lahko vpeljali bolj uspešno? Za začetek lahko vlada postavi realne roke in s tem imajo ljudje dovolj časa, da izpolnijo zahteve novih predpisov in se izognejo prekršku. Če pa kaznuje ljudi, ki svojih obveznosti ne izpolnijo pravočasno, naj kaznuje tudi uradnike, ki zamujajo s pripravo pravilnikov in navodil, brez katerih ni jasno, kaj je treba narediti. Poleg tega bi bilo državljanom prijazno, da vsaj nekaj mesecev pred vpeljavo sprememb bolj aktivno pristopi k osveščanju javnostih o tem, kaj jim je storiti.

Če naši vladni uradniki ob vsej pomoči in nasvetih iz Bruslja niso sposobni sprememb vpeljati smiselno, lahko pogledajo čez mejo in se zgledujejo po primerih iz tujine, kjer zadeve delujejo. V Veliki Britaniji na primer vsak lastnik brez težav dobi posamezno energetsko izkaznico za svoje stanovanje, četudi imajo stanovanja v stavbi skupen ogrevalni sistem. Enotna energetska izkaznica za blok ni potrebna, vsak je sam svoj gospodar. Zakaj je pri nas posameznik odvisen od drugih in se mora za pridobitev informacij o svoji lastnini dogovarjati s sosedi?

Mogoče so naši vrli strokovnjaki upali, da je v vsakem bloku vsaj en lastnik dovolj vztrajen, da bo o koristnosti energetske izkaznice prepričal preostale in bo vlada tako privarčevala na ozaveščanju javnosti o spremembah. Pa čeprav imajo odlično izhodišče za pozitivno promocijsko kampanjo na dlani, saj spletna stran Gradbenega inštituta ZRMK, ki je pooblaščen za usposabljanje strokovnjakov za izdajanje izkaznic, prednosti energetske izkaznice predstavi na zelo jasen in preprost način.

A če vas prodajalci avtomobilov zvabijo k nakupu tako, da vam pojasnijo, koliko boljšo porabo imajo njihovi avtomobili in koliko boste z nakupom na daljši rok privarčevali, naša vlada očitno še vedno ne zna državnih blagajn napolniti drugače kot s kaznimi na vsakem koraku. Tako žal ni nič drugače tudi pri vpeljavi energetskih izkaznic.

Ne spreglejte