Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
21. 10. 2012,
9.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 21. 10. 2012, 9.46

8 let

Znajo ceniti tiste z "jajci"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Roko na srce je pred začetkom sezone vladala precejšnja negotovost pri Olimpiji. A po začetnem zagonu je videti strah odveč. Mladi košarkarji so že prirasli k srcu izjemno zahtevnemu občinstvu.

Zamudne težave s papirji ob prihodu tujih košarkarjev so ob lanskih številnih pretresih vnašale med privržence ljubljanskega kluba dodatno skrb pred začetkom novega tekmovalnega obdobja. Ni jih bilo malo, ki so se spraševali, ali se bo moštvo sploh lahko enakovredno sprehajalo po jadranski magistrali. Kaj šele v evroligi …

A je mlada zasedba Olimpije pozitivno presenetila prav vse. Res je, da so navdušujoči tudi rezultati (1 zmaga – 1 poraz v evroligi, 3 -1 v ligi ABA), vendar je spodbudno predvsem to, da ima letošnja igra za zdaj rep in glavo. Veliko je gibanja v napadu, zaradi česar je tudi več manevrskega prostora in rešitev za zaključevanje akcij ter manj sivih las v strokovnem štabu kot tudi med navijači.

Lahko bi rekli, končno: novi tuji obrazi v vrstah Olimpije so na začetku sezone med ključnimi igralci. No, le Dominic Waters se še lovi. Pod košem je namreč s svojo močjo suveren Avstralec Aron Baynes, Dylan Page se je z raznovrstnostjo prav tako izkazal, povratnik Teemu Rannikko pa bo ob bolj zdravem kolenu še bolj nenadomestljiv. Bistveno bolj spodbudno pa je to, da so med nosilci igre tudi slovenski košarkarji. V ospredje sta skočila neustrašna Jaka Blažič in Klemen Prepelič. Oba imata polno zaupanje trenerja Saša Filipovskega, kar mu z brezkompromisno igro vračata na parketu. Dino Murić se jima bo priključil takrat, ko se bo bolj sprostil in ne na tako trd način poskušal priti do koša. Mladi Alen Omić ima v sebi prav tako potencial in dobro igra v zeleno-belem dresu. Ko bo znal brzdati čustva, pa bo lahko ob trdem delu stopil še korak višje.

In vsi ti košarkarji ob dodatku Finca Sasuja Salina in racionalnega Dražena Bubnića kažejo na začetku sezone veliko mero agresivnosti. Nobena žoga ni izgubljena. Za razliko od lanske zasedbe, ki je bila topovska hrana, se ne ustrašijo prav nobenega. Imajo "jajca", kar so dokazali v prvem krogu proti Cantuju in v petek še proti mogočnemu Fenerbahčeju. In to navijači cenijo. Za nabiranje izkušenj, ki jih pri Olimpijinih ''mladičih'' manjka, je takšen način igre edini pravi recept. Proti turškemu gigantu z najvišjim proračunom v evroligi so bili povsem enakovreden tekmec. Na koncu so prav zaradi pomanjkanja kilometrine omogočili Fenerbahčeju, ki je preživljal nočno moro v Sloveniji – Romain Sato se je moral zaradi ponarejenega potnega lista vrniti, Bo McCalebb pa se je ob koncu tekme poškodoval –, da je prišel do sicer pričakovane zmage (81:75).

V Stožicah je kljub porazu vladalo pozitivno ozračje, kakršnega smo lahko občutili v uspešni sezoni 2010/11, ko je bil Jure Zdovc na čelu moštva. Privrženci so s stoječimi ovacijami nagradili predstavo košarkarjev Olimpije, ki si zaslužijo povsem polno dvorano prihodnji petek, ko v Stožice prihaja premagljiv velikan evropske košarke Panathinaikos. Že v ponedeljek pa se morajo mladi slovenski košarkarji v ligi ABA dokazati selektorju Božidarju Maljkoviću, ki prihaja v Ljubljano s Cedevito, s katero je začel evroligo z dvema porazoma.

Ne spreglejte