TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 4. 2010,
18.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 30. 4. 2010, 18.03

8 let

Nič novega v dopolnjenem revizjskem poročilu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadzorniki Luke Koper so se seznanili z dopolnjenim poročilom izredne revizije. Poročilo po besedah prvega nadzornika Janeza Požarja in predsednika uprave Gregorja Veselka ne prinaša novih ugotovitev.

Revizorji družbe Pricewaterhouse Coopers(PWC) so zgolj zapisali, kar so že pojasnili na skupščini marca. Revizorji so na zahtevo delničarjev v poročilo vključili tudi posle, ki jih v prvotnem končnem poročilu ni bilo, in sicer podaljšanje prvega pomola, gradnjo ankaranske vpadnice, kupovanje zemljišč na Orleški gmajni, gradnjo nove upravne stavbe Luke Koper in posle v zvezi z družbo Pašnjak. Niso ravidirali nakupa Orleške gmajne Pri tem pa so po navedbah Požarja zgolj predstavili ugotovitve, ki so jih že podali na skupščini in po opravljenem prvem krogu revizije. "Nobenih dodatnih raziskovanj ni bilo delanih po skupščini," je dejal Požar. Dopolnjeno poročilo, ki po navedbah vodstva Luke Koper v celoti izpolnjuje sklep s skupščine 26. marca, bo delničarjem predstavljeno na prihodnji skupščini, predvidoma junija.

Kot je razvidno iz končnega poročila, zaradi pomanjkanja potrebnih podatkov in omejenih pooblastil revizorji niso predlagali, da se v drugi krog revizije vključi nakup nepremičnin na Orleški gmajni, posli v zvezi s podjetjem Premik-Net in gradnjo ankaranske vpadnice. Vse omenjene posle sicer preiskujejo kriminalisti, po mnenju PWC pa je zelo verjetno, da zaradi pomanjkanja informacij njihova preiskava ne bi dodala vrednosti k tekočim policijskim.

Premik-net dobil 800.000 evrov Glede Orleške gmajne so ugotovili, da je Luka Koper od posameznikov med letoma 2007 in 2008 kupila 63 hektarjev zemljišča po povprečni ceni 32 evrov za kvadratni meter. Zemljišče je bilo kupljeno prek nepremičninskega zastopnika, družbe Premik-Net, ki je bila po navedbah PWC izbrana zaradi že obstoječih prodajnih pogodb z nekaterimi lastniki zemljišča. V celoti je Luka Koper za nakup odštela 19,6 milijona evrov, Premik-net pa je za posel prejel štiri odstotke oziroma 800.000 evrov provizije.

Za nadaljnjo preiskavo bi po mnenju revizijske hiše potrebovali podatke o cenah, po katerih je Premik-Net zemljišča odkupil od prvotnih lastnikov, in podatke, ki bi pojasnili odnos med Premik-Net in lokalnimi poslovneži in politiki.

Ni jasno, zakaj je Luka plačala gradnjo krožišča V zvezi z gradnjo ankaranske vpadnice so revizorji ugotovili, da je Luka Koper do zdaj v projekt vložila dober milijon evrov, dodatnih 438.000 evrov pa za gradnjo krožišča s fontano ob vhodu v mesto. Po navedbah PWC ni jasno, zakaj je Luka Koper plačala za gradnjo krožišča. Arhitekt PNG Projekt je za pripravo razpisne knjige in oblikovanje sicer prejel 80.000 evrov.

Za projektiranje stavbe, ki je ni, 697.000 evrov Glede gradnje nove poslovne stavbe Barka 2, širitve prvega pomola, poslovanja s podjetjem Bril in kapitalskih naložb revizorji niso ugotovili zlorab. V zvezi z gradnjo upravne stavbe, ki je ostala le pri načrtih, je bilo ugotovljeno, da je Luka Koper za projektiranje družbi Movida plačala 697.000 evrov. Vrednost prvotne pogodbe je predstavljala le slabo polovico zneska, k plačilu ostalega pa se je Luka Koper zavezala z dvema dodatnima aneksoma. Po navedbah PWC ni bilo mogoče ugotoviti, zakaj so bile potrebne spremembe, ki jih nadzorni svet in uprava sicer nista odobrila.

Nedoslednosti pri širitvi pomola Glede širitve prvega pomola so bile ugotovljene določene nedoslednosti. Nekatere pogodbe niso bile sklenjene z najcenejšimi ponudniki, težavo pa je po mnenju revizorjev predstavljala delitev dela na 12 manjših pogodb. Luka Koper je v projekt do zdaj vložila 25 milijonov evrov.

Ničesar niso v PWC ugotovili glede posla v zvezi z izročitvijo plovil, ki so v lasti družbe Pašnjak in H/J Shipping Malta. Kot so zapisali, iz intervjujev z zaposlenimi ter iz poslovnih knjig ni razvidno, da bi Luka Koper kdaj izvrševala transakcije z ali v imenu obeh omenjenih podjetij.

Že pripravljajo tožbe zoper nekdanje vodstvo V Luki Koper po navedbah Veselka sicer že pripravljajo gradivo za vložitev odškodninskih tožb zoper nekdanje vodstvo družbe. Trenutno po navedbah Veselka pripravljajo gradivo v zvezi z najbolj "eklatantnimi primeri", med drugim posli v zvezi s TTI in Grafistom.

Nejasno pa po besedah Veselka še vedno ostaja, kako bo s tistimi posli, v zvezi s katerimi posebna revizija ni odkrila ničesar. "Glede teh zadev se bo potrebno opredeliti, kako naprej," je dejal. Odškodninske tožbe mora Luka Koper po sklepu skupščine vložiti do konca septembra.

Odgovorna tudi revizijska hiša Deloitte? Pravna služba Luke Koper bo po napovedih Veselka preverila tudi, ali je mogoče odgovornost ugotavljati od revizijske hiše Deloitte, ki je za Luko Koper opravila cenitev družbe TTI. Kot je namreč na skupščini marca poudaril nekdanji nadzornik Luke Koper Bojan Zadel, so se za 25 milijonov evrov vreden nakup 10-odstotnega deleža TTI v Luki Koper odločili na podlagi omenjene cenitve, ki je delež ocenila do 57 milijonov evrov

Ne spreglejte