Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2012,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Torek, 3. 7. 2012, 13.49

8 let

Kosorjeva: Mislila sem, da pevci nastopajo brezplačno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor je na sojenju Ivu Sanaderju potrdila, da je bilo v sefu HDZ-ja shranjenih približno dva milijona kun (270.000 evrov) in 300.000 evrov.

Jadranka Kosor, tudi nekdanja predsednica HDZ-ja, je na sojenju v korupcijskem primeru Fimi-media dodala, da ta denar ni bil vpisan v finančne knjige HDZ-ja. Denar je v začetku leta 2010 izročil nekdanji direktor hrvaške carine in glavni blagajnik HDZ-ja Mladen Barišić, preden so ga odstavili s položaja v stranki. Kosorjeva je bila prepričana, tako trdi, da gre za denar od donacij.

Generalni sekretar HDZ-ja Branko Bačić je uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) oktobra 2010 izročil denar, ki ga je prinesel Barišić, in sicer po tistem, ko so zaradi poročanja medijev sklenili, da donacije morda niso bile zakonite, je potrdila Kosorjeva. Dodala je, da je bil denar v sefu, ker HDZ ni potrebovala več kot pol milijona evrov zaradi pozitivnega poslovanja v letu 2010.

Hkrati je dejala, da predsedstvo HDZ-ja ni odločalo o finančnem poslovanju stranke ter da ni sprejemalo odločitev ali razpravljalo o financiranju medijev ali pevcev med HDZ-jevimi predvolilnimi kampanjami. "Mislila sem, da pevci, ki so člani HDZ-ja, pojejo brezplačno," je dejala.

Denarja ni videla Kosorjeva omenjenega denarja osebno ni videla. "Če bi takrat vedela vse, kar vem danes, bi zagotovo predlagala, da denar vrnemo donatorjem ali vplačamo v proračun," je povedala nekdanja premierka.

Pričala je, da Bačić in ona predsedstva stranke o denarju nista obvestila ter da je na denar v sefu pozabila, ker se je bolj ukvarjala z vlado kot s stranko. Povedala je, da so bile v finančnem poslovanju HDZ-ja nepravilnosti, zaradi česar so tudi zamenjali glavno računovodkinjo Branko Pavošević.

Sanader zadovoljen po pričanju Kosorjeve Kosorjeva, nekoč tesna sodelavka Sanaderja, ki ga je po njegovem presenetljivem odstopu leta 2009 zamenjala na premierskem mestu, je lani v pogovoru s preiskovalci med drugim opisala tudi srečanje v Sanaderjevem kabinetu 2. julija 2009. Na tem srečanju je bil tudi nekdanji direktor hrvaške carine in blagajnik HDZ-ja Barišić. Preiskovalcem naj bi potrdila, da ji je Sanader takrat povedal, naj se glede financiranja stranke obrne na Barišića, pri tem pa je z roko nakazal, da se volitev ne more dobiti brez denarja pod mizo. Na današnje vprašanje Sanaderja, ali je kaj takega povedal ali namigoval, je Kosorjeva odgovorila, da se ne spomni.

Sanader in njegovi odvetniki so po pričanju Kosorjeve, ki je med drugim potrdila njihove trditve, da predsednik HDZ-ja ni bil edini odgovoren za finančno poslovanje stranke, zelo zadovoljni.

Sanader krivdo zavrača Tožilstvo Sanaderja bremeni sodelovanja pri odtujitvi najmanj desetih milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev prek oglaševalske agencije Fimi-media za črne sklade HDZ med letoma 2003 in 2009. Odgovornost za sodelovanje v aferi so poleg Barišića in Pavoševićeve priznali tudi direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak ter še dva direktorja podjetij, ki so pomagala Fimi-medii pri odtujitvi denarja. Obtožbe zavračajo tako Sanader kot tudi HDZ in nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ-ja Ratko Maček.

Ne spreglejte