Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 2. 2015,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje

Petek, 20. 2. 2015, 10.51

8 let

Bo Friderika Kresal tožila nekdanjo informacijsko pooblaščenko?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo okrožnega sodišča v Ljubljani zoper mamo nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal in Zbornico fizioterapevtov Slovenije.

Mamo nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal je leta 2009 ovadila takratna informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Očitala ji je, da naj bi zbornica nezakonito obdelovala osebne podatke najmanj 522 fizioterapevtov, ki naj bi jih brez njihove vednosti vpisala na svoj seznam in si na ta način pridobila javna pooblastila. Zbornica je jeseni 2005 pridobila javno pooblastilo za oddajo nalog s področja fizioterapije na podlagi javnega razpisa, po katerem mora zbornica združevati najmanj 60 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev, ki izvajajo naloge s področja fizioterapije. Na razpis se je prijavilo tudi Društvo fizioterapevtov, a je bila njihova prijava zavrnjena.

Kresalova se je zagovarjala, da so na prijavi na razpis navedli zgolj podatke iz registra članstva zbornice, saj je bil ob njeni ustanovitvi sprejet sklep, da so člani Društva fizioterapevtov Slovenije samodejno tudi člani omenjene zbornice.

Friderika Kresal in zbornica nista storili nič nezakonitega Okrožno sodišče je konec marca lani presodilo, da je imela zbornica takrat v resnici več kot 60 odstotkov članov vseh aktivnih fizioterapevtov in je izpolnjevala pogoj razpisa o članstvu, zaradi česar ne gre za pridobivanje ugodnosti z navajanjem neresničnih podatkov.

Na to odločitev se je pritožilo tožilstvo, ki je Kresalovi in zbornici očitalo kaznivo dejanje preslepitve. A višje sodišče je pritožbo tožilstva zavrnilo kot neutemeljeno. S tem je redni postopek pred sodiščem v tej zadevi končan.

Zagovornik: Vsi očitki so bili neupravičeni Kot je pojasnil zagovornik Damijan Gregorc iz Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki, ki zastopa Frideriko Kresal, se je s to sodbo nedvoumno pokazalo, "da so bili vsi očitki, ne nazadnje tudi medijska gonja proti njej, popolnoma neupravičeni". Dodaja, da je bilo v dolgotrajnem postopku zaslišanih okoli 400 prič in da so se vsi postopki, ki jih je zoper Kresalovo sprožila Pirc Musarjeva, končali v prid obdolženi.

Po besedah zagovornika Kresalove je v prid zadnji odločilo tudi upravno sodišče, ki je odločbo nekdanje informacijske pooblaščenke odpravilo kot nezakonito, medtem ko je okrajno sodišče ustavilo prekrškovni postopek.

"Ker so bili vsi postopki, ki jih je sprožila nekdanja pooblaščenka, pravnomočno ustavljeni in torej neutemeljeni, Frideriki Kresal pa je bila namerno povzročena velika izpostavljenost v javnosti, preučuje možnost, da bo za škodo, ki ji je bila povzročena, zoper Natašo Pirc Musar vložila odškodninsko tožbo," še pojasnjuje Gregorc.

Nataša Pirc Musar: Ovadbo sem podala kot informacijska pooblaščenka "Kot informacijska pooblaščenka sem podala ovadbo, ker sem verjela, da obstajajo dokazi, da nekaj ni v redu," na napoved morebitne odškodninske tožbe odgovarja Nataša Pirc Musar.

"Tudi tožilstvo je menilo, da ima dovolj dokazov za obtožnico, a je sodišče zdaj presodilo drugače. To je vloga pravne države," pravi Pirc Musarjeva in dodaja, da je sodne odločbe pač treba spoštovati.

Ne spreglejte