Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 3. 2013, 14.13

8 let

Čatić danes priznal krivdo, druga dva bosta dokazovala nedolžnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub priznanju, da se je pečal s prepovedanimi drogami, tožilec za Nermina Čatića zahteva devet let in pet mesecev zapora ter denarno kazen. Sodba bo znana jutri.

Kot je znano, so se na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašli še zadnji trije od 13 osumljencev, ki so jih prijeli v obsežni akciji maja lani, ki je potekala na območju Ljubljane, Kranja in Primorske. Deset osumljencev je svojo krivdo priznalo že na predobravnalnem naroku, zato se je danes začelo sojenje zoper Gorazda Filimonoviča, Darka Smešnika in Nermina Čatića.

Organizirana mreža in hudodelska združba Po predstavitvi obtožnice, ki jo zastopa okrožni državni tožilec Boštjan Jeglič, so osumljenci preprodajali, hranili in kupovali prepovedani drogi heroin in kokain za nadaljnjo prodajo v okviru organizirane mreže in hudodelske združbe, pri čemer naj bi vsak od njih imel določeno vlogo.

Smešnik in Filimonović se nista zagovarjala Zaradi neprepoznave glasu so se pogovarjali prek delovnih mobilnih telefonov predvsem z SMS-sporočili, pri tem pazili, da na telefonih niso puščali DNK-sledi, pogovarjali so se v šifrah … "Obtožnica Čatiću očita skupno 16 kaznivih dejanj, Smešniku šest, Filimonoviću pa dve kaznivi dejanji s področja prepovedanih drog in eno kaznivo dejanje hude telesne poškodbe," je povedal Jeglič.

Smešnik je očitke iz obtožbe zanikal: "Priznam le to, da sem tajnemu policijskemu delavcu priskrbel drogo, ne pa tudi prodal. On mi je ponudil 50 evrov in me napeljeval h kaznivemu dejanju." Smešnik na dodatna vprašanja za zdaj ni želel odgovarjati. Tudi Filimonović, ki se je v preiskavi zagovarjal z molkom, na dodatna vprašanja ni želel odgovarjati, vztrajal pa je pri tem, da ni kriv.

Čatić: Priznam kazniva dejanja in jih obžalujem "Priznam svoja dejanja po obtožnici in jih obžalujem," pa je presenetil Čatić, ki prav tako ni bil pripravljen odgovarjati na dodatna vprašanja.

Predsednik petčlanskega senata – kar je zahteval Filimonović – Srečko Škerbec je tako določil datum nadaljevanja sojenja za Smešnika in Filimonovića, za Čatića pa smo slišali končne govore.

Med sojenjem storil drugo kaznivo dejanje Tožilec je predlagal vpogled v kazensko evidenco, ki je pokazal, da je bil Čatić leta 2010, torej medtem ko je že stekla preiskava v zadevi Očistimo Slovenijo, obsojen na pogojno kazen šest mesecev zapora zaradi velike tatvine. Drugo kaznivo dejanje je torej storil med pogojno kaznijo oziroma med preizkusno dobo. "Očita se mu vrsta izvršitvenih dejanj, ki jih je storil v okviru organizirane mreže, pri čemer je bil on organizator, in hudodelske združbe. V njegovi garaži so policisti med hišno preiskavo našli skoraj kilogram kokaina in pol kilograma heroina, poleg tega pa je osumljen še, da je neznanemu obsojencu na Povšetovi na ograji zapora v vrečki pustil 50 gramov heroina, a so drogo prestregli pravosodni policisti," je povedal tožilec.

Gre za povratnika Očitata se mu torej dve kolektivni kaznivi dejanji, katerih edini namen je bilo koristoljubje. "On je navaden povratnik. Ko se mu je sodilo za eno kaznivo dejanje, je že izvrševal drugo, kar kaže na negativno prognozo in oteževalno okoliščino. Kaže na to, da je vztrajen, njegov direktni naklep oziroma motiv pa je bil zaslužek, pri čemer gre za kaznivo dejanje, ki ogroža zdravje in življenje odjemalcev," je navajal tožilec. Kot olajševalni okoliščini je navedel dejstvo, da je oče leto dni starega otroka in da je danes krivdo priznal.

Kljub temu je predlagal najvišjo kazen do zdaj, in sicer pet let zapora za pečanje z drogami in pet let za delovanje v hudodelski združbi. Ker se mu z izrekom zaporne kazni pogojna kazen spremeni v zaporno, je skupno predlagal devet let in pet mesecev zapora. "Poleg tega predlagam denarno kazen deset tisoč evrov, saj je od izvrševanja kaznivih dejanj prav lepo živel. Po mojih izračunih je zaslužil 16.960 evrov, zato naj se mu ta premoženjska korist odvzame," je bil oster Jeglič, ki je predlagal še odvzem zaseženih predmetov in podaljšanje pripora. Naj spomnimo, da je najvišjo kazen od deseterice, ki je priznala kazniva dejanja, dobil Smajil Kučević, in sicer sedem let in enajst mesecev zapora, plačati pa mora 20 tisoč evrov kazni in vrniti 16 tisoč evrov premoženjske koristi.

Klun: Tožilec ponujal osem let v zameno za priznanje "Obramba je presenečena nad predlogom tožilca, ki je mojemu klientu na predobravnalnem naroku v zameno za priznanje ponujal osem let zapora. Kaj se je namreč v teh desetih mesecih, odkar je v priporu, zgodilo? Spoznal je, da s takšnim načinom življenja ne pride nikamor, da je bolje, če čim prej odsluži kazen in čim prej pomaga pri vzgoji svojega otroka. Morda se bo tožilec nasmehnil, a obramba nima na čem graditi svoje obrambe, saj so dokazi tako kvalitetni, da nima smisla," je povedal zagovornik Igor Klun.

Po njegovem mnenju ponudba bistveno odstopa od predlagane kazni, ta pa bistveno presega dolžine kazni tudi glede na tiste, ki so svoja dejanje priznali na predobravnalnem naroku."Senat naj upošteva, da je Čatić v priporu dolgo časa, da je pri sebi razčistil, zato upam, da bo senat znal ceniti, da želi po prestani kazni postati spoštovan član te družbe," je sklenil Klun.

Da ne gre primerjati dogovorjene kazni in predlagane, pa je prepričan tožilec: "Krivdo je priznal malo prepozno, zato mora senat pri svoji odločitvi izhajati iz pravne prakse." Razglasitev sodbe bo jutri.

Ne spreglejte