Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
10.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Franci Matoz Patria

Petek, 4. 12. 2015, 10.32

8 let

Glavna obravnava proti Janši tik pred božičem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predsednika SDS Janez Janša se ni udeležil predobravnavnega naroka zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, s čimer se šteje, da krivde ne priznava.

Okrožno sodišče v Ljubljani je ugotovilo, da vabilo Janši na današnji narok ni bilo izkazano, je pa v spisu njegova vloga, iz katere je razvidno, da je z njim seznanjen. Ker se ga ni udeležil, se po zakonu šteje, da krivde za očitana kazniva dejanja ne priznava. Sodnik Zvjezdan Radonjić je tako za 23. december sklical glavno obravnavo.

Skupaj z Janšo je v tej zadevi soobtožen tudi njegov odvetnik Franci Matoz, za katerega je potekal ločen predobravnavni narok. Janša je vztrajal, da ga zastopa Matoz, sodišče pa mu je že julija lani naročilo, naj si izbere drugega odvetnika. Glavna obravnava bo, kot so pojasnili na sodišču, potekala skupaj za oba obtožena.

Tožilki očitala zlorabo položaja Janša in Matoz sta obtožena krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje višje državne tožilke Zobec Hrastarjeve, avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria. Predsednik SDS in njegov odvetnik sta 20. junija 2011 sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Zobec Hrastarjevo. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker naj bi v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

A Janša in Matoz z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista bila uspešna, saj je tožilstvo ovadbo zavrglo. Janša je nato prevzel pregon kot zasebni tožilec, a je okrajno sodišče obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen. Tožilstvo je februarja 2012 zoper Janšo in Matoza vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve.

Ne spreglejte