Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 9. 1. 2014, 11.42

8 let

Janez Janša nedosegljiv tudi za zasebnega vročevalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednika SDS Ivana Janeza Janše tudi na drugem predobravnavnem naroku v zasebni tožbi Francija Perčiča ni bilo. Vabila mu ni mogel izročiti niti zasebni vročevalec.

Na prvem predobravnavnem naroku sodišče ni opravilo naroka, ker Janez Janša ni prevzel vabila za sojenje, ki ga je sodišče poslalo na naslov v Velenju, zato se je sodnica odločila, da bo vabilo za današnji narok Janši poskušala vročiti prek zasebnega vročevalca. A tudi tokrat je bila neuspešna, saj Janše tudi zasebni vročevalec ni našel.

Da bi se moral danes zglasiti na sodišču, pa je očitno vedel njegov zagovornik Franci Matoz, ki je na sojenje prišel. Sodnici tako ni preostalo drugega, kot da je obravnavo preložila. Se je pa za danes zaradi službene poti opravičil tudi zasebni tožilec Franci Perčič. Kot je znano, je zasebno tožbo zoper Janšo Perčič, ki je bil takrat svetovalec takratnega predsednika države Danila Türka, vložil pred tremi leti zaradi očitkov o sodelovanju z Udbo.

Perčič zahteva preklic izjave in opravičilo Kazenski postopek zoper predsednika največje opozicijske stranke je sicer tesno povezan s pravdnim postopkom, ki ga je Perčič pred časom sprožil zoper stranko SDS, ker ga je ta na svoji spletni strani 21. oktobra 2008 v prispevku Maske padajo označila za "partiji najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe". Sodišče je novembra lani Perčiču nepravnomočno prisodilo štiri tisoč evrov odškodnine – zahteval je deset tisočakov –, po pritožbi pa se s sodbo ukvarjajo višji sodniki, ki pa o zadevi še niso odločili.

Ker je Janša po prvi glavni obravnavi v omenjeni pravdi 14. septembra 2010 novinarju Kanala A za oddajo Svet ponovil očitke o udbovcu, si je pridelal Perčičevo zasebno kazensko tožbo zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Perčič namreč trdi, da mu je Janša s svojo neresnično in zlonamerno izjavo, ki so jo povzeli tudi drugi mediji, povzročil hude posledice. Oznaka udbovec ima namreč v slovenskem prostoru izrazito negativen pomen, Perčič pa ne dvomi, da je Janša v vlogi predsednika politične stranke izjavo dal zato, da bi škodoval njegovi časti in dobremu imenu. S tožbo zato terja javno objavo preklica trditve o udbovcu, opravičilo in objavo pravnomočne sodbe v medijih na Janševe stroške.

Janša še v drugih kazenskih postopkih Janšo sicer čaka še kazenski postopek, ki ga je zoper njega in njegovega odvetnika Francija Matoza sprožila nekdanja državna tožilka Barbara Zobec Hrastar. Tožilstvo jima v neposredni obtožnici očita kaznivo dejanje krive ovadbe in žaljive obdolžitve, ki naj bi ju zagrešil v škodo avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria.

Tožilstvo je obtožbo vložilo potem, ko je Zobec Hrastarjeva podala predlog za pregon v zvezi s kazensko ovadbo, ki sta jo Janša in Matoz predstavila na tiskovni konferenci 20. junija 2011. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, češ da je ponaredila obtožni predlog, ki ga je kot višja tožilka vložila proti Janši in štirim soobdolženim v zadevi Patria, in da je "ključni dokaz" v njem – elektronsko sporočilo, ki da ga je 8. septembra 2005 dunajskemu posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena – izmišljen in prirejen oziroma da je obtožni predlog plod njene domišljije in da je dobesedno prepisan iz medijev.

O Patrii višje sodišče Sicer pa Janšo, ki se je javno zgražal na tem, ker naj bi si okrajna sodnica vzela preveč časa za pisanje obrazložitve sodbe v primeru Patria, s katero je bil nepravnomočno obsojen na dve leti zapora, nato pa se mu ni nikamor mudilo, da bi priporočeno pošto s sodbo tudi dvignil, v kratkem čaka tudi odločitev višjega sodišča, ki bo presojalo o pritožbah obdolženih zoper sodbo v zadevi Patria.

Domnevno sporni nakup in prodaja nepremičnin v Trenti in Ljubljani No, to pa ni vse. Konec decembra si je namreč prislužil novo kazensko ovadbo zaradi domnevno spornega nakupa in prodaje nepremičnin v Trenti in Ljubljani. Podjetje Imos naj bi leta 2005 za nekajkrat preplačalo vrednost Janševih zemljišč v Trenti in mu tako omogočilo za okoli sto tisočakov evrov premoženjske koristi.

Januarja lani je o domnevno spornem poslu poročala protikorupcijska komisija, policija pa je očitno ocenila, da je zadeva zrela za tožilstvo. V zvezi z Imosovimi posli poteka še postopek, ki ga vodi davčna služba, poteka pa tudi finančna preiskava tožilca Stanislava Pintarja za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

Ne spreglejte