Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

blog

Sreda, 16. 1. 2013, 11.54

8 let

Kunstelj: Nisem kriv, imam pravico do svobode govora (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker naj bi na svojem blogu Mikstone1 žalil in obrekoval Vinka Vasleta in Špelo Predan, Mitjo Kunstlja na ljubljanskem okrožnem sodišču tožita kot zasebna tožilca.

Dvorana številka 40 je bila premajhna za ducat podpornikov, ki so Mitji Kunstlju prišli izrazit podporo. Kot je bilo slišati po koncu predobravnalnega naroka, je Slovenija svobodna država, kjer je svoboda govora z ustavo zagotovljena pravica. A še preden se je Kunstelj, višji upravni delavec, izvedenec za mednarodni terorizem, pogodbeni delavec Googla in oče štirih otrok, izjasnil o krivdi, je pooblaščenec zasebnih tožilcev Janez Stušek zavrnil "darilo", ki ga je Kunstelj prinesel zasebnima tožilcema, ki ju danes ni bilo.

Gumijasti kuža in knjiga Hitlerjevi zadnji dnevi Na mizo pooblaščenca je namreč položil gumijastega kužka in knjigo Hitlerjevi zadnji dnevi. "Hvala za darilo, a glede na to, da obdolženi Vasletu očita, da je nadlegoval domače živali, torej tudi pse, to darilo implicira novo kaznivo dejanje, storjeno na glavni obravnavi," je darilo pokomentiral pooblaščenec.

Kunstljev zagovornik Peter Rotar, ki je zastopstvo prevzel danes zjutraj in tako ni bil seznanjen z osnovno obtožbo, ki sta jo tožilca oktobra lani razširila, je sodišče zato zaprosil za fotokopijo, hkrati pa podal ugovor pravne narave, saj po njegovem mnenju okrožno sodišče ni pristojno za razsojanje v tej zadevi. "Okrožno sodišče je pristojno le, če je kaznivo dejanje storjeno prek sredstev javnega obveščanja, kamor pa blog kot dnevniški zapis ne sodi," je prepričan Rotar. Šele zadnja novela kazenskega zakonika predvideva splet kot množično sredstvo obveščanja, Kunstelj pa naj bi očitano dejanje storil pred spremembo. Pooblaščenec zasebnih tožnikov je temu ugovarjal, kot dokaz, da gre za množično obveščanje, pa navedel, da včerajšnje številke prikazujejo, da je blog obiskalo več kot dva milijona obiskovalcev. Sodnik je ocenil, da okrožno sodišče je pristojno za razsojanje v tej zadevi.

Krivde ne priznava "Krivde ne priznavam. Gre za moj zasebni spletni dnevnik, pravica do svobode govora pa mi je zajamčena," je povedal Kunstelj, ko ga je sodnik prekinil, da mu ni treba pojasnjevati, saj gre samo za izrek, torej, ali krivdo priznava ali ne. Obe strani sta tako predstavili svoje dokazne predloge. Pooblaščenec med drugim zahteva vpogled v sodne spise okrajnega sodišča za primere, v katerih je bil Kunstelj kot obdolženec in kjer mu je bilo v civilnem postopku določeno, da mora končati sporne zapise oziroma je bila izdana začasna odredba.

Poleg tega je predlagal še štiri zapise z bloga, ki so bili objavljeni po vročitvi zasebne tožbe, saj "vse to kaže na zavzetost obdolženca po nadaljevanju kaznivega dejanja, s postopkom pa je dokazano, da svoja dejanja še stopnjuje, saj je začel tudi s fizičnimi grožnjami. Vasletu tako grozi, da ga bo "nokavtiral", pooblaščenki zasebnega tožilca (pooblaščenec zastopa odvetniško pisarno Nine Zidar Klemenčič) pa celo, da jo bo vrgel skozi okno".

Mimogrede, zaradi groženj je bil na današnjem naroku prisoten tudi varnostnik s sodišča. Kunstljev zagovornik je kot dokaz navedel dva članka v reviji Reporter, in sicer Kdo je v resnici Mitja Kunstelj in Nad Janšo z lažmi, zastraševanji in manipulacijami. "Vinko Vasle v teh dveh člankih podaja grob in žaljiv opis obdolženca, s čimer je zasebni tožilec morebitno razžalitev več kot vrnil," je prepričan Kunstljev zagovornik.

Predanova pri Sovi pod kodo Meščanka Opozoril je tudi, da je na spletni strani bloga navedeno pravno obvestilo, ki bralcu omogoča, da si ustvari lastno sliko o zapisanem. Predlagal je tudi pridobitev slikovnega in avdioposnetka, iz česar naj bi bili razvidni pogovori med zasebno tožilko Špelo Predan in obdolženim, na podlagi katerega naj bi upravičeno verjel v pravilnost zapisanega.

Predlagal je tudi pridobitev kartoteke zasebne tožilke, ki jo hrani Sova, in sicer pod kodo Meščanka. Na posnetku naj bi bilo sicer približno deset ljudi, med drugim tudi Janez Janša, iz česar naj bi bilo razvidno, da je bila Predanova decembra 1991 vpisana kot tajna delavka, kamera pa naj bi to spremljala vse do leta 1994.

"Če kdo misli, da Špela ni Mata Hari," se je na navajanje zagovornika odzval Kunstelj. Pooblaščenec je sicer temu predlogu nasprotoval v smislu, da ni mogel utemeljeno verjeti, če šele predlaga, da se zapis pridobi, a je Kunstelj ugovarjal, da on s tem že razpolaga, želi pa, da se ga uradno pridobi, da mu ne bi kdo očital, da je kaj ponaredil.

Zasebna tožilca za Kunstlja predlagata pripor Sicer pa je pred današnjim predobravnalnim narokom pooblaščenec zasebnih tožilcev po faksu sodniku poslal predlog o odreditvi pripora za Kunstlja, in sicer zaradi ponovitvene nevarnosti. "Obramba ima zdaj tri dni časa, da na predlog odgovori, potem pa bo o tem odločal zunajobravnalni senat," je pojasnil predsednik senata Boris Hrovat, ki je začetek sojenja razpisal za 6. februar, ko bo Kunstelj podal svojo izjavo, zaslišana pa bosta tudi oba zasebna tožilca, torej Vinko Vasle in Špela Predan.

Ne spreglejte