Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
14.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

goljufija

Sreda, 21. 5. 2014, 14.47

8 let, 1 mesec

Ljubljančanu neznanec spraznil bančni račun za milijon 437 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je sedel Safet Beganović, ki je javnosti znan zaradi domnevnega preprodajanja drog, tokrat pa mu tožilstvo očita goljufijo in krivo ovadbo.

Tožilka Manja Prezelj v obtožnici Safetu Beganoviću očita, da je neznancu zato, da bi si pridobil veliko premoženjsko korist, dal svojo bančno kartico NLB in potni list. Potni list je nato neznanec ponaredil, da je lahko dvigal gotovino na banki.

Dogodek sega v leto 2007. "Neznana oseba je opravila tri dvige, in sicer 12. aprila 2007 sedem tisoč evrov, 17. aprila 50 tisoč evrov, 20. aprila pa kar milijon in 380 tisoč evrov," mu je očitala tožilka.

Spraznil svoj račun, nato pa od banke zahteval vrnitev "ukradenega" denarja? Beganović naj bi pozneje 7. maja 2007 uslužbencu NLB na Čopovi v Ljubljani lažno dokazoval, da so mu bila sredstva z bančnega računa odtujena, in od banke zahteval vračilo denarja. "Vendar mu ni uspelo, saj je banka njegov zahtevek zavrnila," je tožilka predstavila obtožnico. Obdolženi Beganović je nato na policiji naznanil kaznivo dejanje oziroma krajo denarja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ker pa je po mnenju tožilstva pri tem dejanju sodeloval, mu očita tudi krivo ovadbo.

Beganoviću bi sicer na zatožni klopi moral delati družbo tudi Zoran Mesić, a ker mu je sodišče šele včeraj izročilo vabilo za sojenje – sodnica ni vedela, da se nahaja v priporu –, je njegov zagovornik Boštjan Penko sodišče zaprosil za osemdnevni rok za pripravo obrambe. Sodnica je zato postopek zoper Mesića začasno izločila.

Beganović v vrhu narkozdružb v Sloveniji? Safet Beganović se je sicer v medijih pojavljal predvsem v zvezi s prepovedanimi drogami, njegova vloga pa naj bi bila primerljiva z vlogo Dragana Tošića iz Balkanskega bojevnika. Šlo naj bi torej za sam vrh kriminalne združbe v Sloveniji. Nazadnje so ga mediji omenjali v odmevni marčevski policijski akciji na Gorenjskem in Ljubljani, ko naj bi Beganovića kot enega vodilnih članov organiziranih narkozdružb pri nas aretirali skupaj z bratom Zlatkom. Vendar pa menda med hišno preiskavo policisti niso imeli sreče, saj naj ne bi našli nobene droge.

Obdolženi: V tem primeru sem žrtev jaz Beganović, ki je na predobravnavnem naroku zanikal krivdo, je danes pred sodiščem zatrdil, da ni v nobenem drugem kazenskem postopku. V svojem zagovoru je zavrnil očitke tožilstva in poudaril, da je v tem primeru žrtev on. "Trdim, da nikomur nisem dal bančne kartice. Nesmiselno je, da sem zgolj jaz lahko dal lopovu podatke in kartico, vem pa, da od mene tega ni prejel," je navajal Beganović in okrcal tožilstvo, ki je v obtožnici zapisalo, da je takrat, ko je na banki razčiščeval, kaj se je zgodilo z denarjem, reagiral preveč mirno.

"Torej bi moral fizično napasti uslužbenko banke, moral bi znoreti. Vendar nisem, saj sem bil prepričan, da bom denar dobil vrnjen," je v svojem zagovoru povedal obdolženi. Pojasnil je še, da je šele na bančnem izpisku konec meseca videl, da je nekdo dvigal denar z računa, ker pa so bili vmes prvomajski prazniki, se je na banki oglasil pozneje.

Na vprašanja tožilke, pooblaščencev banke NLB, sodnice in svojega zagovornika ni želel odgovarjati, ker da se počuti oškodovanega. Sojenje se bo nadaljevalo 20. junija, ko se bo Beganoviću na zatožni klopi znova pridružil Mesić.

Ne spreglejte