Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
11.54

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gordana Stojiljković Branko Masleša Janez Janša Janez Janša Nina Betetto

Petek, 18. 7. 2014, 11.54

4 leta, 9 mesecev

Matoz: Imeli so tri tedne časa, pa niso odločili o Janševi zahtevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Občna seja, na kateri bi morali vrhovni sodniki odločati o zahtevani izločitvi predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše v zadevi Patria, ni bila sklepčna, zato o predlogu ni bilo mogoče odločiti.

Tako so sporočili z vrhovnega sodišča, kjer je danes potekala občna seja vrhovnih sodnikov, na kateri bi morali odločiti o predlogu zagovornika Janeza Janše Francija Matoza. Ta je namreč 14. julija vložil zahtevo, da se iz zadeve izloči predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Masleša bi kot predsednik pristojnega sodišča moral odločiti o predlogu Janše za izločitev sodnice poročevalke Vesne Žalik, ki se ukvarja z Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti, pa tudi s predlogi tožilca Andreja Ferlinca, ki je predlagal izločitev sodnikov Marka Šorlija in Barbare Zobec.

Danes ob deseti uri je bila sklicana občna seja, na katero so povabili vseh 32 vrhovnih sodnikov. A seja zaradi številnih vnaprej načrtovanih odsotnosti v času sodnih počitnic ni bila sklepčna, saj ni bil dosežen potreben dvotretjinski kvorum, so sporočili z vrhovnega sodišča. Zato, so zapisali, o predlagani izločitvi predsednika vrhovnega sodišča ni bilo mogoče odločati. Po naših informacijah bi bila seja sklepčna, če bi nanjo prišlo vsaj 22 sodnikov, bilo pa jih je 21.

Matoz: Masleša je pristranski Franci Matoz je prepričan, da bi vrhovni sodniki o Janševi zahtevi lahko odločili že zdavnaj, zato ne sprejema argumentov vrhovnega sodišča, da z zahtevki podaljšuje odločanje o zahtevi za varstvo zakonitosti.

Sodnica poročevalka Žalikova se namreč zaradi zahteve za izločitev trenutno ne ukvarja z Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti. O predlogu za njeno izločitev in izločitev drugih dveh sodnikov bo "skladno z zakonodajo in pooblastili prihodnji teden odločala podpredsednica sodišča Nina Betetto", so pojasnili na sodišču.

Matoz dodaja, da so izločitev Žalikove predlagali ravno zato, da bi zagotovili zakonito in hitro odločanje. Ker se to v treh tednih ni zgodilo, zahtevajo njeno izločitev. Posledično so tako predlagali tudi izločitev Masleše, ki bi moral odločiti o izločitvi Žalikove, pa tudi zato, "ker je pristranski," je za PlanetSiol.net pojasnil Matoz.

Ali bi Žalikova, Zobčeva in Šorli lahko glasovali o izločitvi Masleše? Ne glede na vse, pa bi se pri glasovanju o morebitni izločitvi Masleše iz zadeve Patria pojavil še dodaten problem, in sicer, ali se lahko glasovanja udeležijo tudi trije sodniki, torej Žalikova, Zobčeva in Šorli, čigar izločitev prav tako zahtevajo stranke v postopku.

Ne spreglejte