Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 8. 2012,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 29. 8. 2012, 14.05

8 let

Matoz: Za obtožbo ni nikakršnih razlogov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obtožnica proti premierju Janezu Janši in odvetniku Franciju Matozu zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve v škodo nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar je pravnomočna, je potrdil Matoz.

"Zunajrazpravni senat okrožnega sodišča v Ljubljani je ugovor zoper obtožnico zavrnil. Senat je enostavno prezrl naše navedbe o tem, da so bile vse navedbe v kazenski ovadbi, ki so bile predstavljene na tiskovni konferenci, resnične, zato menim, da je odločitev senata povsem zmotna, za obtožbo pa ni nikakršnih razlogov," je za Planet Siol.net zadevo komentiral odvetnik Franci Matoz. Dodal je, da je resničnost njihovih trditev v kazenski ovadbi tako očitna, da lahko povsem argumentirano zatrdi, da gre za neutemeljene in nesmiselne obtožbe.

Ker je bil ta ugovor zavrnjen, to pomeni, da je obtožnica pravnomočna in da lahko sodišče razpiše glavno obravnavo. Nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar pravnomočnosti obtožbe ni hotela komentirati, saj naj s pravnomočnostjo ne bi bila seznanjena, ker sklep o pravnomočnosti obtožnice prejme obdolženec.

Za kaznivo dejanje krive ovadbe je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za žaljivo obdolžitev pa denarna kazen ali zaporna kazen do šestih mesecev.

Spomnimo: Ljubljansko okrožno tožilstvo je obtožnico proti Janši in Matozu vložilo februarja letos, nanaša pa se na novinarsko konferenco 20. junija lani, ko sta Janša in Matoz predstavila ovadbo, ki sta jo vložila proti Zobec Hrastarjevi, sicer avtorici obtožnega predloga v zadevi Patria.

Janša in Matoz sta nekdanji tožilki namreč očitala, da naj bi v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti predsedniku SDS navedla izmišljen in ponarejen dokument, s tem pa zlorabila uraden položaj. Matoz je že marca letos povedal, da je dejstvo, da je vse, kar je napisal v kazenski ovadbi zoper Zobec Hrastarjevo, in vse, kar je povedal na omenjeni novinarski konferenci, resnično. "Resnično je, da je v obtožnem predlogu na strani 70 navedla neresnično dejstvo z namenom, da obremeni gospoda Janeza Janšo."

Tožilka je namreč navedla, da je Marija Badovinac Crnkovič poslala elektronsko sporočilo Wolfgangu Riedlu, v njem pa navedla, da je bil Janša seznanjen z izbiro Rotisa in da naj bi celotno zadevo izbire spremljal. Matoz je sicer že takrat zatrdil, da je v kazenski ovadbi, ki jo je spisala policija, jasno zapisano, "da je bilo to elektronsko sporočilo samo osnutek in da ni bilo nikoli poslano".

Janši in Matozu z ovadbo in obtožnim predlogom ni uspelo, saj je ljubljansko tožilstvo njuno ovadbo zavrglo. Janša je zato prevzel pregon in kot subsidiarni tožilec proti nekdanji višji državni tožilki zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja vložil obtožni predlog, a ga je ljubljansko okrajno sodišče zavrglo kot neutemeljenega. Njegovo odločitev so januarja letos potrdili še sodniki ljubljanskega višjega sodišča.

Ne spreglejte