Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2013,
13.59

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zmago Jelinčič - Plemeniti Lara Mikuž

Ponedeljek, 18. 3. 2013, 13.59

2 meseca, 2 tedna

Novinarja: Jelinčič ni zahteval ne avtorizacije ne popravka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z zaslišanjem novinarjev Večera Matije Stepišnika in Info TV Aleksandra Jakopiča se je nadaljevalo sojenje Zmagu Jelinčiču Plemenitemu, ki mu Lara Mikuž v zasebni tožbi očita razžalitev.

Zagovornik Zmage Jelinčiča Plemenitega Peter Žnidaršič je sodišče najprej prosil za enourno preložitev glavne obravnave, ker je bil Jelinčič na poti iz tujine, zaradi snežnih razmer pa je zamujal. Ko ga tudi po eni uri ni bilo, je sodnici predlagal, da priči zasliši zunaj glavne obravnave.

Naj spomnimo, da dogajanje sega v čas, ko je policija Srečka Prijatelja osumila izsiljevanja Marjana Mikuža, posedovanja orožja in podkupovanja. Lara Mikuž, sicer hči Marjana Mikuža, je kot strokovna delavka delala v pisarni poslanske skupine SNS.

Mikuževa Jelinčiča toži, ker je 16. marca 2010 izjavil, "da je delovala kot sodelavka policije in pisala poročila o članih SNS in delovanju SNS in jih oddajala policistom", da je "sodelavka policije tudi Mikuževa hčerka Lara", "glede na to, da smo imeli zaposleno tajno sodelavko policije, gospo Laro Mikuž, ki je pisala poročila o članih SNS, o poslancih in delu SNS ter to pošiljala policiji, je utemeljen sum, da so nam nastavili tudi kakšne prisluškovalne naprave" in še, "da je omenjena protiustavnost zagotovo povezana s podsekretarko poslanske skupine SNS Laro Mikuž. Prijatelju so namreč na mizo vrgli papirje, ki jih je pisala in pošiljala na policijo prav Lara. V njih piše, kakšni so, kaj delajo, kaj stranka dela in podobno".

Stepišnik: Ni zahteval popravka Matija Stepišnik je povedal, da se podrobnosti ne spominja, saj so od dogodka minila tri leta, šlo pa je "za obsežno medijsko zgodbo glede aretacije poslanca SNS Srečka Prijatelja, Jelinčič pa se je hkrati znašel v preiskavi v zvezi z letalskim muzejem v Murski Soboti. Jelinčič je tudi sprožil preiskavo v državnem zboru." Na vprašanja pooblaščenca Lare Mikuž je povedal, da je Jelinčič zagotovo vedel, da bodo njegove besede objavljene v Večeru, da ni zahteval avtorizacije, kar tudi ni običajno, saj se avtorizirajo predvsem daljši intervjuji, ne pa izjave, prav tako pa ni zahteval popravka.

Jakopič: Jelinčič je imel občutek, da vsi kujejo zaroto zoper njega Enako je pojasnil tudi novinar Info TV Aleksander Jakopič. Jelinčič ni zahteval ne avtorizacije prispevka ne popravka objavljenega. "Vsaj od mene ni zahteval popravka, dopuščam pa možnost, da je morda to zahteval od urednikov. Jelinčič je bil takrat zelo užaljen, aretacija ga je prizadela, imel je občutek, da vsi kujejo zaroto proti njemu, kar se je malokrat izkazalo za resnico, takrat je imel tudi odprto fronto s Katarino Kresal," je povedal Jakopič. Sojenje se bo nadaljevalo 22. aprila.

Ne spreglejte