Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 9. 2010,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 8. 9. 2010, 16.00

8 let

O pretrpljenih duševnih bolečinah drugič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi bolezni sodnice je odpadel narok v pravdi, s katero Daša Jež od države zahteva 4,2 milijona evrov za pretrpljene duševne bolečine med dolgotrajnim postopkom pri dodelitvi otrok po ločitvi.

Na vztrajanje državnega pravobranilstva, ki je na prejšnjem naroku izpodbijalo strokovno mnenje klinične psihologinje, češ da ni verodostojno, bi morala pričati prav izvedenka, ki bi morala svoja opažanja utemeljiti. Ta namreč v svojem mnenju ugotavlja, da je dolgotrajno urejanje skrbništva pri zdaj že 18-letni Daši iz Velike Pirešice pustilo nepopravljive posledice, posebno travmatsko doživetje pa je bilo, ko jo je sodni izvršitelj pod pretvezo, da gredo v slaščičarno, sredi pouka odpeljal v Ljubljano k materi. Preprosto zarubil jo je.

Želeli živeti pri očetu Trnova pot sester Daše in mladoletne Asje Jež, ki se je tudi podala na pot pravdanja za enako vsoto, se je začela daljnega leta 1998, ko sta po ločitvi staršev obe želeli živeti pri očetu. Pred dobrimi desetimi leti ju je celjsko okrožno sodišče kljub drugačni želji dodelilo materi, zato se je oče Stojan pritožil. Leta 2002 so se sodniki odločili, da je najbolje, da Daša živi pri očetu, mlajša sestra pa pri materi. Oče se tudi s takšno odločitvijo ni strinjal, zato se je pritožil. Čez dve leti je sodišče tudi mlajšo hči vendarle dodelilo očetu. Svojo voljo sta deklici zaradi mačehovskega odnosa in ravnanja državnih institucij po razvezi staršev in dolgotrajnih ter mučnih postopkih na sodiščih lahko uveljavili šele po šestih letih.

Škodo povzročili državni organi Potem ko je višje sodišče razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je zavrnilo Dašino tožbo zoper Slovenijo, je zadeva spet na okrožnem sodišču. Jež namreč vztraja, da je bilo ravnanje centra za socialno delo, sodišča in izvedencev neustrezno, kršena je bila vrsta otrokovih pravic, volja deklic pa ni bila upoštevana. Čeprav pravobranilstvo vztraja, da je trpljenje otrok povzročila razveza staršev in ne državne institucije, Jež trdi, da so Daši največ škode povzročili državni organi, ki "so bili ves čas gluhi za njene želje in so si jo podajali kot predmet, celo tako, da so jo zarubili s sodnim izvršiteljem."

Najbolj znan oče v državi oproščen Na zatožni klopi pa se je najbolj znan oče v državi znašel tudi sam. Jež naj bi po mnenju tožilstva s svojim zapisom na spletu, v katerem je kot predsednik društva Forum za pravico otrok do obeh staršev policiste imenoval rablji, razžalil uradne organe. Ker sodišče ni našlo nobenega dokaza, da je sporno besedilo dejansko spisal Jež, so ga oprostili.

Ne spreglejte