Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 10. 1. 2014, 13.47

8 let

Obdolžena Nose in Vidmar na sojenje zamudila skoraj dve uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z zaslišanjem prič se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje nekdanjemu varnostniku v banki SKB Sašu Nosetu in Dejanu Vidmarju, ki naj bi zagrešila rop stoletja.

Da se danes nadaljuje sojenje v zadevi rop banke SKB, je lahko javnost na razporedu sodišča zaznala šele včeraj. A očitno s tem, da je bila obravnava najprej preklicana, nato pa spet sklicana, niso imeli težav le mediji, ki zadevo spremljajo, temveč tudi ljubljanski zapor na Povšetovi, saj obdolžencev ob oklicu zadeve na sodišče ni bilo.

Obdolženca ponovno zakrita Trajalo je uro in pol, da so v zavodu na Povšetovi uredili spremstvo štirih pravosodnih policistov, ki so zakrita obdolženca nato le pripeljali. Zaradi zamika zadeve je sodnica obvestila nekaj prič, da jih bo povabila na naslednjo obravnavo, tako da je danes zaslišala dva nekdanja zaposlena v banki SKB.

Kot prva priča je nastopil Janez Šarkezi, ki je v banki opravljal delo informatorja. Kot je pojasnil, so stranke, ki so želele najeti sef banke, to storile v njegovi pisarni, kjer so dobile številko sefa, same pa so si izbrale kodo, s katero so do sefa dostopale. Povedal je, da ni bil v kletnih prostorih, tako kot varnostniki, temveč v pritličju, njegov računalnik pa je bil povezan s centralnim, ki je bil v kleti.

"Če centralni računalnik ni delal, kar se je nekajkrat zgodilo, tudi sam nisem mogel delati. Oni so ga morali tudi vključiti, da je sistem deloval," je pojasnjeval zdaj upokojeni Šarkezi. Dostop do njegovega računalnika sta imeli še dve osebi, ki sta to delo opravljali namesto njega, kadar je bil odsoten.

Pomagali so strankam Varnostnik varnostne službe PCA Damijan Škof je občasno v izmeni delal skupaj z obdolženim Nosetom, ki ga je opisal kot v redu človeka, ki se je rad pošalil. Povedal je, da je v njihovo pisarno občasno prišlo Nosetovo dekle, kar sicer ni bilo običajno oziroma ni dovoljeno, "ni pa nihče nič rekel".

Pojasnil je, da je bilo delo varnostnikov poleg varovanja tudi pomoč strankam, sploh starejšim, da so odgovorne opozarjali, da bi snemalne naprave morale biti v drugem prostoru, da so bila vrata pisarne, kjer so bili varnostniki, večkrat odprta, saj je bil slab zrak, in da so sistem snemanja na videokasete dva ali tri mesece pred ropom zamenjali s snemanjem na CD.

Na zatožni klopi bi moralo sedeti pet obdolžencev Naj spomnimo, da se je spektakularni rop zgodil v noči na 1. november 2005, ko so roparji, oboroženi tudi s puškami, vdrli v bančne prostore in se z varilnimi aparati spravili nad zaklenjene sefe. Po oceni policije so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode. Policijska preiskava je trajala nekaj let, preden so prijeli Vidmarja, ki naj bi bil v rop vpleten neposredno, medtem ko je bil Nose kot varnostnik tistega večera v službi.

Dvojico so prijeli marca 2012, sojenje pa se je začelo januarja lani. Sodelovali naj bi še trije storilci, enega policija išče, dva pa sta neznana.

Ne spreglejte