Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 7. 2014,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 30. 7. 2014, 16.12

8 let

Obtožnice zoper Tomaža Lovšeta tudi po letu dni še ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V soboto, 9. avgusta, bo eno leto, odkar so kriminalisti izvedli več hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja Dinersa v višini najmanj devetih milijonov evrov.

Preiskovalci so takrat aretirali nekdanjega lastnika Diners Cluba Slovenija Tomaža Lovšeta ter nekdanja zakonita zastopnika družbe Saša Pušnika in Antona Horvatiča. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je zadnji zastopnika izpustil na prostost, zoper Lovšeta pa je odredil pripor zaradi begosumnosti.

Sodišče je begosumnost utemeljevalo z njegovim bivališčem in premoženjem v tujini, s tem, da je bil občasno na Floridi, da ima njegova žena tuji vizum, otroci tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini, zato mu je pripor v začetku novembra lani podaljšalo za dva meseca.

Kot je takrat za Planet Siol.net pojasnil njegov zagovornik Stojan Zdolšek, je preiskovalna sodnica med preiskavo ugotovila, da je Lovše vse svoje finančne obveznosti poravnal in nima nobenih odprtih terjatev. "To po domače pomeni, da za seboj ni pustil nobenih razjarjenih upnikov, ki bi ga preganjali in zaradi katerih bi moral bežati," je povedal Zdolšek.

Po treh mesecih izpuščen na podlagi milijonske varščine Po treh mesecih so ga – tudi na podlagi najvišje varščine v Sloveniji, šlo je namreč za okrogel milijon evrov – izpustili na prostost. Kot je novembra lani v izjavi za javnost povedal tožilec specializiranega tožilstva Jože Kozina, je tožilstvo zaradi pomanjkanja tehničnih, materialnih in tudi kadrovskih resursov ocenilo, da jim v roku, torej do februarja letos oziroma v šestih mesecih, ko bi ga tudi brez varščine morali izpustiti na prostost, ne bo uspelo končati preiskave.

Maja letos je tožilstvo prejelo obsežno izvedensko mnenje s področja financ, Kozina pa je takrat dejal, da ga morajo preučiti in na mnenje podati tudi pripombe.

Lovše izjav ne daje Kaj navajajo izvedenci, smo povprašali tudi Lovšeta, ki smo ga zmotili na oddihu z družino, a izjave ni želel dati.

Obtožnica tudi po letu dni od hišnih preiskav tako še ni spisana. Kot je znano, preiskava poteka zaradi suma, da so Lovše in soobdolžena Pušnik in Horvatič zlorabili svoj položaj oziroma nudili pomoč pri tem kaznivem dejanju.

Stranke o izvedenskem mnenju "Sodišče je stranke pozvalo, naj se opredelijo do izvedenskega mnenja, ki obravnava strokovna vprašanja s področja poslovnih financ, računovodstva in vrednotenja podjetij. Po prejemu pisnih stališč strank bo sodišče ocenilo, ali bo izvedensko mnenje treba dopolniti. Stranke lahko med preiskavo podajo tudi dodatne dokazne predloge," na specializiranem državnem tožilstvu pojasnjujejo, zakaj obtožnice še ni.

"Očitke Tomažu Lovšetu in soobdolženima bo mogoče natančno opredeliti po končani preiskavi," so še dodali.

Ne spreglejte