Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 10. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 28. 10. 2014, 14.20

8 let

Pravnomočno: Celjski sodnik Škoberne je vzel podkupnino in zlorabil položaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Višji sodniki so presodili, da je Milko Škoberne jemal podkupnino in zlorabil položaj. Škoberne je prvi pravnomočno obsojeni sodnik v državi.

Kot je znano, so na okrožnem sodišču v Ljubljani konec decembra lani suspendiranega celjskega sodnika Milka Škoberneta spoznali za krivega jemanja podkupnine in zlorabe položaja ter ga zato obsodili na pet let in pol zapora ter plačilo 19.622 evrov kazni.

"Ne glede na to, da višje sodišče ni ugodilo pritožbi tožilstva glede višine kazni, smo s sodbo zelo zadovoljni," je za PlanetSiol.net povedala tožilka Blanka Žgajnar. Višje sodišče je Škobernetu kazen s pet let in pol zapora znižalo za šest mesecev

Škoberne ves čas postopka zanikal očitana dejanja Celjski sodnik je sicer ves čas postopka očitana dejanja zanikal, vsa dejanja pa naj bi storil kot zasebnik. Tožilstvo je Škobernetu očitalo, da je kot sodnik v zameno za podkupnino odpravil pripor in mednarodno tiralico za Esada Čehajića, osumljenca kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in goljufij. Škoberne, Esad Ramić in Marjan Salobir naj bi od Čehajića prejeli devet tisoč evrov, nato pa zahtevali še 50 tisoč. Čehajić se je temu uprl in vse tri prijavil, policisti pa so nato izvedli navidezno predajo podkupnine.

Ramič in Salobir tik pred koncem sojenja dejanji priznala Na zatožni klopi so skoraj do konca postopka torej sedeli trije, poleg Škoberneta še Ramič in Salobir. A sta ta tik pred koncem, skoraj po letu dni sodnih obravnav, dejanje priznala. Tožilstvo je bilo zato do njiju "milostno" in je predlagalo pogojno obsodbo in vrnitev denarja.

Tožilka Blanka Žgajnar je v svoji končni besedi ocenila, da je sodniku kaznivo dejanje nedvomno dokazano, da je v zameno za odpravo tiralice Čehajiću prek Ramića in Salobirja prejel podkupnino. Celjskemu sodniku, je menila, je dokazano, da je sestavil nekatere vloge za odpravo pripora, o katerih je nato kot predsednik zunajobravnavnega senata skupaj s še dvema sodnikoma odločal.

Po njeni oceni ni verjetno, da je šlo pri denarju, ki naj bi ga dobil iz podkupnine, za vrnitev dolga. Njegovo ravnanje je ocenila kot skrajno zavrženo dejanje, ki ga je storil kot "funkcionar, ki mu je država v roke položila zaupanje, da bo svoje delo opravljal pošteno", in zanj predlagala najvišjo zagroženo kazen, osem let zapora, 50 tisoč evrov kazni in odvzem podkupnine.

Škoberne bo ostal brez sodniške funkcije Naj spomnimo tudi, da je Škoberne toliko časa zavlačeval s prevzemom sodbe po pošti, da je sodišče odredilo prisilno privedbo in mu sodbo naposled le vročilo.

Gre za prvega sodnika v zgodovini Slovenije, ki je pravnomočno obsojen. Zdaj, ko je sodba pravnomočna, bo moralo sodišče sodbo poslati sodnemu svetu, ki je dolžan o tem brez odlašanja obvestiti državni zbor. Ta ga lahko razreši s funkcije sodnika, na sodniško funkcijo pa ne bo mogel več kandidirati.

Odvetnik Milka Škoberneta Tomaž Bromše je za STA napovedal, da bo zoper sodbo višjega sodišča vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Prav tako bo vložil predlog za odložitev izvršitve izpodbijane sodbe.

Ne spreglejte