Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 18. 4. 2013, 12.59

8 let

Smešniku pet let in pet mesecev zapora, Filimonoviču osem let in pol (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Senat je sledil predlogom tožilca in Darka Smešnika zaradi pečanja z drogami obsodil na pet let in pet mesecev zapora, Gorazda Filimonoviča pa na skupno osem let zapora in pol.

Z današnjo obsodilno sodbo se je končalo sojenje v ljubljanski zadevi Očistimo Slovenijo (del kriminalne združbe so obravnavali v Kranju), v kateri je 11 obdolženih krivdo priznalo in se pogodilo za nižje kazni, medtem ko sta Smešnik in Filimonovič vztrajala, da nista kriva. Kot je pojasnil sodnik Srečko Škerbec, je sicer Filimonovič na včerajšnji glavni obravnavi dejanje priznal, a mu to ni mogel šteti kot olajševalno okoliščino. Navsezadnje postopek na sodišču stane in če bi priznal prej, določeni stroški pač ne bi nastali. V obrazložitvi sodbe je pojasnil, da so Smešniku prisodili pet let in pet mesecev zapora pa tudi stransko denarno kazen v 200 dnevnih zneskov po deset evrov oziroma višini 2000 evrov, ki jih mora odplačati v treh mesecih. Če mu to ne uspe, se mu za vsak neplačan znesek zapora podaljša za en dan. Filimonoviču poleg drog še huda telesna poškodba Gorazd Filimonovič za drugo kaznivo dejanje že prestaja zaporno kazen leto in šest mesecev. Glede osnovne kazni za kazniva dejanja prepovedane preprodaje drog v hudodelski združbi, kot je obema očitalo tožilstvo, je senat sledil tožilcu, ki je predlagal šest let zapora, senat pa je to kazen združil s kaznijo, ki jo že prestaja, prišteli pa so mu še osem mesecev pogojne kazni, na katero je bil obsojen zaradi povzročitve hude telesne poškodbe. Enotna kazen zapora se tako glasi 8 let in šest mesecev zapora in denarna kazen v višini 500 dnevnih zneskov po deset evrov oziroma 5000 evrov, ki jih prav tako mora odplačati v treh mesecih, sicer se mu vsak neplačan dan nadomesti z dnevom zapora.

V kazni se obema šteje tako čas pridržanja kot čas pripora oziroma zapora, oba pa morata vrniti tudi premoženjsko korist, ki sta si jo s kaznivim dejanjem pridobila. Tako mora Smešnik plačati 660 evrov, Filimonovič pa 1600 evrov, dolžna pa sta tudi plačati vsak svoj del sodnih stroškov.

Nobenih olajševalnih okoliščin, oba že obsojena v preteklosti Senat je tako v celoti sledil predlogom tožilca, saj je menil, da je dokazni postopek očitana kazniva obema obdolženima tudi dokazal. "Sicer je Smešnik v svojem zagovoru dejal, da je tajni policijski delavec izzval njegovo kriminalno dejavnost, vendar pa pozneje na vprašanja ni želel odgovarjati, tako da ni pojasnil, kako," je povedal sodnik, ki je nato pojasnil, da so tajnega delavca zaslišali, da so poslušali prisluhe in brali sms sporočila in da iz slišanega trditev o izzivanju ne drži.

Prav tako ne za Smešnika ne za Filimonoviča niso našli prav nobenih olajševalnih okoliščin. Smešnik je bil leta 2006 pravnomočno obsojen na dve leti in pol zapora prav zaradi prepovedanega pečanja z drogami, Filimonovič pa je bil obravnavan in obsojen tako za rop, tatvino, dve veliki tatvini, goljufijo, ponarejanje listin, izsiljevanje kot tudi za drogo.

"Sprašujem se, kako ste lahko prepričali okrajnega sodnika, da ste zaupanja vreden človek, da vam je dal pogojno kazen, ni jasno. Tudi to, da ste včeraj priznali kaznivo dejanje glede drog, ne pa tudi telesne poškodbe, ni olajševalna okoliščina. To vam je enkrat uspelo, tokrat pa nas niste prepričali," je povedal sodnik. Zaveda se, da so kazni visoke, a nista izkoristila možnosti, da bi se pogodila s tožilcem tako kot drugi obdolženi v tej zadevi.

Smešnik je tik pred koncem razglasitve sodbe sodišče zaprosil za predčasno prestajanje zaporne kazni, sicer pa sodba še ni pravnomočna.

Ne spreglejte