Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 11. 2010,
10.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 9. 11. 2010, 10.05

6 let, 7 mesecev

Sodišče potrdilo pripor soboškemu tožilcu Stojku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zunajobravnavni senat okrožnega sodišča v Mariboru je zavrnil pritožbo soboškega tožilca Roberta Stojka zoper odločitev višjega sodišča o izreku pripora.

Novico je po prejemu pisne odločitve sodišča potrdil Stojkov zagovornik Igor Vinčec.

Pripor lahko traja, dokler ne zaslišijo vseh prič Vinčec je povedal, da je višje sodišče pripor v soboto odredilo zaradi ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče. Ker prvega razloga zaradi odpovedi Stojka tožilski funkciji in s tem statusu uradne osebe ni več, ostaja le še drugi priporni razlog. Pripor po Vinčecovih besedah lahko traja dokler sodišče ne zasliši vseh prič, na katere bi obdolženi lahko vplival, vendar mora sodišče po mesecu dni znova odločati o pripornih razlogih.

Postopka ne želijo zavlačevati "Ker gre za tri priče, lahko računamo, da bo vse skupaj trajalo največ dva ali tri tedne," je dejal Vinčec in dodal, da možnost pritožbe sicer obstaja z vložitvijo zahtevka za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, česar pa ne bodo storili, saj ne želijo zavlačevati postopka. Ostalih podrobnosti iz primera in tega, kako se je na sobotnem zaslišanju zagovarjal Stojko, pa njegov odvetnik še vedno ne more komentirati.

Odpovedal se je službi Da je osumljeni tožilec vrhovnemu državnemu tožilstvu že posredoval izjavo o odpovedi službi državnega tožilca, so potrdili tudi na vrhovnem tožilstvu, kjer bodo njegovo izjavo posredovali ministrstvu za pravosodje. Sicer pa je zaradi tega primera generalna državna tožilka Barbara Brezigar, ki je obiskala murskosoboško okrožno tožilstvo.

Tožilec naj bi si pri nekaterih izposojal denar Sicer pa naj bi se Stojko po neuradnih informacijah pred preiskovalnim sodnikom branil z molkom in naj bi bil v slabem psihofizičnem stanju. Kot piše spletna stran Pomurje.si, naj bi tožilec v zadnjem času zaradi domnevne zasvojenosti z igranjem iger na srečo zašel v precejšnje dolgove. S podobnimi očitki o zasvojenosti z igrami na srečo se srečuje tudi nekdanji državni tožilec Miran Železnik.

Za Stojkovo domnevno razvado naj bi vedeli ljudje iz murskosoboških pravosodnih krogov, nekateri med njimi naj bi mu celo posojali denar. Da menda tožilec nujno potrebuje denar, naj bi prav tako izvedel eden od odvetnikov obtoženih na sojenju za domnevno preprodajanje kopaliških vstopnic Term 3000, ki naj bi svojemu varovancu predlagal, da tožilca zvabita v past, navaja omenjena spletna stran.

Brezigarjeva: Izrednega nadzora soboškega tožilstva ne bo Vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar ne bo odredila izrednega nadzora na soboškem tožilstvu, saj vodstvo na čelu z Žarkom Bejkom uživa njeno in zaupanje vrhovnega državnega tožilstva, je povedala. Bejko po njenem tožilstvo vodi resno in odgovorno.

Primer škodil ugledu vseh tožilcev Brezigarjeva, ki je obiskala tožilstvo v Murski Soboti, je po obisku povedala, da je primer tožilca Roberta Stojka škodil ugledu vseh tožilcev. "Vendar pa lahko rečem, da smo po današnjem pogovoru ugotovili, da vodja tožilstva nadzira delo, da je že opravil pregled vseh zadev, ki so bile pri kolegu, ki je v priporu, in da tudi sicer skrbi za pravočasno delo," je dejala.

Od zadnjega splošnega pregleda minila več kot tri leta Glede nadzora soboškega tožilstva je dejala, da so v preteklih dveh letih pregledali več kot polovico državnih tožilcev na tem tožilstvu, da so od zadnjega splošnega pregleda sicer res minila nekaj več kot tri leta, da pa bo pregled tožilstva sledil v sorazmerno kratkem času, saj prihaja na vrsto za redni pregled.

Na vprašanje, kaj pričakuje od obiska premiera Boruta Pahorja in ministra za pravosodje Aleša Zalarja na Vrhovnem tožilstvu RS, je Brezigarjeva odgovorila, da pričakuje podporo resnemu in odgovornemu delu tožilstva in tudi spoštovanje inštitucij pravne države ter spoštovanje tožilske inštitucije.

Predlog zakona o državnem tožilstvu za delo tožilcev problematičen "Predsednika bomo seznanili tudi z doslej opravljenim delom, upam pa, da bo tudi kaj možnosti, da mu pojasnimo naše pripombe na predlog novega zakona o državnem tožilstvu, ki je v nam znani verziji v velikem delu za delo tožilcev problematičen," je še dejala generalna državna tožilka.

Ne spreglejte