Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2011,
9.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 6. 12. 2011, 9.16

6 let, 7 mesecev

Tožilke niso pridržali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Tožilke niso pridržali, so ji pa včeraj po hišni preiskavi zasegli računalnik in tudi mobilni telefon," je za Planet Siol povedal odvetnik Franci Matoz, ki zastopa tožilko Dragico Kotnik.

Dragica Kotnik tako tudi danes ni dosegljiva na mobilni telefon. Višja državna tožilka iz posebne skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala naj bi bila osumljena prekoračitve pooblastil, kriminalisti pa preiskujejo, ali je bila ona tista, ki je novinarju Mitji Lamovšku posredovala predlog za izdajo odredbe za pregled dveh telefonskih pogovorov, kar naj bi pomagalo pojasniti, kaj se je dogajalo 2. februarja 2010 znotraj hiše pokojnega zdravnika Saše Baričeviča. Hišna preiskava je bila končana okoli 16. ure, na tožilstvu izjav ne dajejo, policisti pa so že včeraj potrdili, da izvajajo dejavnosti.

Gorenak: Preiskava ni presenečenje Poslanec SDS Vinko Gorenak je medtem na novinarski konferenci dejal, da hišna preiskava pri Dragici Kotnik ni presenečenje. "Plenilske elite so očitno ocenile, da se njihov čas podaljšuje," je dejal Gorenak. Tudi dan preiskave je po njegovih besedah primerno izbran.

Gorenak je spomnil, da je v času dogodka na Oražnovi v Ljubljani Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na vrhovnem državnem tožilstvu vodila Branka Zobec Hrastar, po njenem odstopu pa je vodenje oddelka začasno prevzela Kotnikova. Kotnikova pa je tudi prišla do omenjenih krvnih sledi, vendar je s svojim delom za stališče elit šla predaleč, je ocenil Gorenak. Kot je dejal, je Kotnikova namreč začela opravljati naloge, za katere je plačana in jih Zobec Hrastarjeva ni opravljala.

"Odločitev o zamenjavi Kotnikove je padla že zdavnaj" Po njegovem mnenju bomo kmalu obveščeni o suspenzu Kotnikove, na njeno mesto pa bo prišel nov vršilec dolžnosti, ki bo kasneje postal tudi vodja tega oddelka tožilstva in "bo po meri elit". Odločitev o zamenjavi Kotnikove je namreč, tako Gorenak, "padla že zdavnaj", ponedeljkov dogodek pa da je bil le zaključno dejanje.

Gorenak sicer na podlagi komunikacije s tožilci in "številnih podatkov" ugotavlja, da med tožilci vlada strah, ker delajo in opravljajo naloge, ki jih po zakonu morajo. "Tisti tožilci, ki naloge opravljajo, so deležni sankcij in so odstranjeni. Tisti tožilci, ki pa nalog ne opravljajo, pa so očitno deležni bonitet oz. odidejo med odvetnike," je še dodal.

"Zadeve, ki eliti niso všeč, očitno tudi na sodišču stojijo" Na novinarsko konferenco je prišel tudi Lomovšek in Gorenaka vprašal, ali mu je znano, da je Kotnikova zoper dva policista julija na okrajno sodišče vložila obtožni predlog. V njem naj bi jima očitala nevestno delo v službi, saj da med pregledom kraja tragičnega dogodka na Oražnovi ulici februarja lani nista videla sledov krvi. Gorenak mu je odgovoril, da je o tem seznanjen le iz medijev, a komentiral, da "zadeve, ki eliti niso všeč, očitno tudi na sodišču stojijo".

Aktivnosti so potekale na oddelku, ki ga začasno vodi Kotnikova Z Vrhovnega državnega tožilstva pa so sporočili, da so ponedeljkove preiskovalne aktivnosti potekale na oddelku, ki ga začasno vodi Kotnikova, in ne pri njih. Dodali so, da preiskava poteka zoper tam zaposleno osebo, in sicer na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je zoper njo podala Komisija za preprečevanje korupcije, zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, domnevno povezanimi z izvrševanjem njenih pooblastil.

Ob tem so na tožilstvu dodali še, da so na Generalni policijski upravi v zvezi s temo zadevo pristojnosti prenesli na Policijsko upravo Novo mesto. Generalni državni tožilec je zato kot pristojno tožilstvo določil Okrožno državno tožilstvo v Krškem, ki samostojno usmerja predkazenski postopek.

Ne spreglejte