Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 2. 2015,
7.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 2. 2015, 7.02

6 let, 7 mesecev

Vse več sankcioniranih zaradi Mihe Karnerja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriško ministrstvo za finance je uvedlo sankcije z zaplembo premoženja še proti petim osebam in 14 organizacijam v povezavi s prodajo steroidov Slovenca Miha Karnerja.

Med njimi so njegova žena Alenka Karner, njegov brat Matevž Karner, ženin sorodnik Uroš Slivnik ter Dejan Donko in Savo Stjepanović.

Veliki mednarodni trgovec z mamili Administracija predsednika ZDA Baracka Obame je že maja 2013 Karnerja označila za velikega mednarodnega trgovca z mamili in mu zamrznila premoženje v ZDA, ameriškim posameznikom in podjetjem je bilo prepovedano z njimi opravljati posle.

Ameriško finančno ministrstvo sporoča, da Karner vodi kriminalno organizacijo, ki se zanaša na izpopolnjeno mrežo lažnih podjetij za pranje izkupičkov od prodaje steroidov prek interneta.

Miha, Alenka in Matevž Karner so bili leta 2010 na zveznem sodišču v Massachusettsu obtoženi pranja denarja in distribucije steroidov. Leta 2011 so jih aretirali v Avstriji, vendar so po plačilu varščine pobegnili in po trditvah finančnega ministrstva ZDA na begu še naprej nadzirajo svojo kriminalno organizacijo.

Karnerju sicer na podlagi ameriške obtožnice zaradi pranja denarja grozi do 20 let zapora zaradi pranja denarja in kazen v višini pol milijona dolarjev (450 tisoč evrov), zaradi razpečevanja in uvoza prepovedanih snovi pa do deset let zapora in prav tako denarna kazen v višini pol milijona dolarjev.

Zaslužil že dobrih 44 milijonov evrov Miha Karner naj bi s steroidi do zdaj zaslužil 50 milijonov dolarjev (dobrih 44 milijonov evrov), njegova organizacija pa ima najmanj 14 podjetij, med drugim v Sloveniji, Panami, Gibraltarju, Liechtensteinu, Dominikanski republiki, Belizeju in na Sejšelih. V torek sprejete sankcije pomenijo zamrznitev premoženja osebam in podjetjem, Američani pa z njimi ne smejo poslovati.

"Z današnjim ukrepom merimo na ključne sodelavce mreže Mihaela Karnerja, mogočne in trdožive mednarodne organizacije za trgovanje s steroidi. S tem izkazujemo svojo zavezo boju proti mogočnim organizacijam za trgovanje z mamili in proti njihovim mrežam za pranje denarja," je sporočil vršilec dolžnosti direktorja urada za nadzor nad tujim premoženjem pri ministrstvu za finance John Smith.

Slovenci na seznamu ameriških organov pregona Zakonca Karner sicer nista edina Slovenca, proti katerima tečejo postopki na ameriškem sodišču. Dobra znanca ameriških organov pregona sta tudi Alek Gradišnik in Danijel Kociper, Slovencem znana kot celjska goljufa.

Ne spreglejte