Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2014,
11.54

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 25. 9. 2014, 11.54

8 let, 1 mesec

Zagovornik Mojce Vočko hoče drugega sodnika, ker ni izključila medijev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je novinarka Mojca Vočko na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča sedla maja lani, ker ji tožilstvo očita, da je oškodovala tujo stvar, se glavna obravnava še ni začela.

Tožilstvo ji očita, da naj bi oškodovala tujo lastnino, ko naj bi golobi razdejali stanovanje, ki ga je najela. A sodnici Maji Kodra Balantič tudi danes ni uspelo izpeljati glavne obravnave, saj je zagovornik obdolžene Mojce Vočko Zoran Korenčan predlagal njeno izločitev.

Po tistem, ko je sodnica delno zavrnila predlog obrambe, da se iz sojenja izloči javnost, je zagovornik Korenčan povzdignil glas. Kot je pojasnila sodnica, ni pogojev, da bi javnost v celoti izključila, bo pa to storila, ko bo zaslišala izvedenca psihiatrične stroke. Korenčan je ostro protestiral, da je sodnica o tem predlogu odločila šele danes, čeprav je obramba to zahtevala že na prejšnjih obravnavah, nazadnje 20. avgusta.

Pojasnila je, da se o predlogu za izključitev javnosti odloča pred začetkom glavne obravnave, ki "do zdaj še ni bila opravljena", o dokaznih predlogih obrambe pa bo odločila do konca sodnega postopka. Korenčan je temu ostro nasprotoval in nato predlagal sodničino izločitev.

"Obdolženka je zahtevala izločitev izvedencev, saj ne moreta biti objektivna, ker kljub večkratnim pozivom obrambe iz dokumentacije nista želela izločiti listin, ki so pomembne za njuno delo. Iz istega razloga je zahtevala izločitev pisnega mnenja izvedenca, saj je to nastalo s kršitvijo človekovih pravic," je navajal zagovornik.

Fotografije v spisu nezakonite Poudaril je, da so fotografije, ki so v sodnem spisu, pridobljene nezakonito. "Fotografije so bile pridobljene z vdorom v njeno zasebnost, tisti, ki so jih pridobili, pa so storili kaznivo dejanje nedovoljenega snemanja in kršitve nedotakljivosti stanovanja," je povedal zagovornik.

Ker se je sodnica s temi po mnenju obrambe nedovoljenimi dokazi seznanila, ne more biti objektivna pri svoji presoji. Poleg tega, poudarja Korenčan, je Vočkova prek zagovornika že večkrat zaprosila za izključitev javnosti, ker razlog za to naj ne bi obstajal, "o čemer se lahko prepriča vsakdo, ki pogleda spis".

Zagovornik: Mediji jo samo blatijo "Sodnica je šele danes odločila o tem predlogu, čeprav je bila opozorjena na zanimanje medijev, ki jo samo blatijo," je dodal in odločno protestiral, ko je sodnica tožilstvu ponudila možnost, da se o tem predlogu izreče.

"Če je podan predlog za izločitev sodnika, potem se mora zadeva tisti trenutek končati," je bil odločen Korenčan. O tem, ali obstajajo pogoji za izločitev sodnice v tem postopku, bo odločal predsednik pristojnega, torej okrajnega sodišča. Nato bo znova razpisana glavna obravnava, ki jo bo vodila zdajšnja sodnica ali pa kakšen drugi sodnik, odvisno od odločitve predsednika sodišča.

Ne spreglejte